Procurorul de caz a decis ca subcomisarul Mârza și fostul agent Ciul să fie cercetați penal în stare de libertate sub control judiciar. Ofițerul DGA a fost audiat după ce anchetatorii au stabilit că polițistul a închiriat o casă unuia dintre membrii rețelei, iar acolo au fost adăpostiți migranți. După ce a dat declarații, el a plecat fără a fi pus sub acuzare.

Cei doi suspecți au negat că ar avea vreo legătură cu scoaterea migranților din țară. Traian Ciul, fostul agent de la Poliția de Frontieră, a recunoscut că a lucrat cu Mârza, dar a negat că ar fi protejat rețeaua.

Aceștia ar fi primit între 5.000 – 7.000 de euro pentru fiecare migrant, spun anchetatorii.

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Timişoara împreună cu Direcția Generală Anticorupție, Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara şi Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, au efectuat un număr de 8 percheziţii domiciliare în vederea destructurării activităţii infracţionale a unor persoane cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat și trafic de migranți.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 2011, suspecta SR, împreună cu suspecții KA, DR, MFI, s-au constituit într-un grup infracţional organizat, la care au aderat pe parcurs și suspecții TDC, CDR, MS, MS și CDR, având ca scop racolarea, cazarea, transportul și călăuzirea în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a mai multor cetăţeni străini originari din Orientul Mijlociu și Asia.

Reţeaua, formată dintr-un palestinian, un apatrid de origine turcă și cetățeni români, acționa pe relația Asia – România – Ungaria – Austria, fiind structurată pe mai multe paliere, respectiv organizatori, transportatori, găzduitori, călăuze, fiecare având atribuții precis delimitate. Membrii grupării percepeau de la fiecare migrant sume cuprinse între 5000 – 7000 euro pentru a-i sprijini să treacă ilegal frontiera„, se arată într-un comunicat DIICOT.

În fapt, migranții erau direcționați către municipiul Arad, unde erau preluați de către membrii grupării și cazați temporar într-un imobil situat la intrarea în oraș. Ulterior, după stabilirea detaliilor și însușirea de către migranți a modalității de tranzitare a frontierei, locațiilor unde urmau să se regrupeze pe teritoriul Ungariei etc., membrii grupării îi transportau pe migranți, cu diferite microbuze, până în apropierea frontierei cu Ungaria, în locații anterior studiate, unde erau debarcați, migranții urmând să tranziteze frontiera pedestru.

De asemenea, la rândul lor, membrii grupării treceau frontiera la bordul autoturismelor și îi preluau pe migranți de pe teritoriul Ungariei, din locații prestabilite, pentru a-i transporta mai departe către state din vestul Europei.

 

Foto: evz.ro

Recomandările redacției