Ziua de marți, 13, nu este deloc cu ghinion pentru cei ce își doresc să afle cât mai multe informații chiar din gurile pompierilor care asistă la diferite situații de urgență și care pot să ne pună la curent cu ceea ce trebuie să facem ca să evităm anumite pericole.

Astfel, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, începând cu anul 2011, s-a raliat iniţiativei derulată la nivel european, astfel că, în fiecare zi de marţi 13, organizează în Municipiul Bucureşti şi în judeţele ţării “Ziua informării Preventive”.

La Arad se desfășoară aceeași activitate. Derulate sub sloganul “Preveniţi ghinionul”, activităţile informativ-educative ce vor avea loc în decursul zilei de astăzi, urmăresc conştientizarea opiniei publice, a cetăţenilor, asupra pericolelor la care se poate/pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de risc generatoare de situaţii de urgenţă.

Ceea ce încearcă să transmită pompierii este un mesaj pentru toate categoriile de vârstă, începând de la copii pentru care este bine să cunoască cât mai multe informații încă de la vârste fragede, cât și pentru părinții și bunicii acestora care își doresc să ia la cunoștință cât mai multe lucruri care îi pot ajuta în viitor.

Totodată, în zonele cu public numeros vor fi organizate puncte de informare preventivă în cadrul cărora toate persoanele interesate pot obţine informaţii referitoare la cum putem preveni și cum trebuie să ne comportăm pe timpul producerii unei situații de urgență.

Scurtă retrospectivă a anului 2018

Fiecare misiune pe care o au pompierii este una unică. Aproape niciodată lucrurile nu decurg în același mod, situațiile prin care trec aceștia putând degenera și având oricând ceva nou care se poate întâmpla, poate chiar ceva nemaîntâlnit. Anul 2018 a fost unul încărcat, exact ca oricare an din viața unui pompier.

Așadar, aceștia s-au confruntat cu diferite situații de urgență precum:

La locuinţe şi anexele acestora, în anul 2018, în județul Arad, s-au înregistrat 222 incendii. Raportat la anul 2017, numărul incendiilor izbucnite la gospodăriile populaţiei a scăzut cu 16 % (263 incendii în 2017).

Din punct de vedere al cauzelor de incendiu cele mai frecvente au fost:

• Jar/scântei – 29,8 %

• Scurtcircuit electric – 28 %

• Flacără – 22,1 %

• Alte cauze – 20,1 %, toate acestea având la bază neglijența și neatenția proprietarilor, lucru care pe unii îi poate lăsa în doar câteva zeci de minute fără un acoperiș deasupra capului.

Ce trebuie să știe copiii

Copiii sunt de multe ori victimele unor incendii izbucnite în locuințe după ce aceștia au fost lăsați singuri, nesupravegheați și închiși în casă. Cu toate că, de multe ori, este vorba doar despre câteva minute, incendiile au timp să izbucnească și copilul trebuie neapărat să știe ce are de făcut ca să își salveze viața.

Așadar, este bine ca aceștia să cunoască unele reguli de bază precum:

În cazul în care acesta este singur acasă, să părăsească imediat locuința și să anunțe un vecin sau primul adult despre izbucnirea incendiului. Pentru că există posibilitate ca acesta să nu poată părăsi locuința, este recomandat să telefoneze, dacă are posibilitatea, la numărul unic pentru apeluri de urgenţă – 112 și să anunțe evenimentul precizând adresa, precum și faptul că este blocat în casă, după care să iasă la fereastră și să strige după ajutor.

Una dintre cele mai importante reguli este aceea că nu trebuie să se ascundă în dulap, sub pat sau în alte locuri în care nu poate fi văzut de personalul din echipele de intervenţie când intră în locuință. Copiii obișnuiesc să se sperie în cazuri de acest gen și consideră că sunt apărați dacă se ascund.

Dacă i-au luat foc hainele, trebuie să se lase pe sol și să se rostogolească până la stingerea flăcărilor și, atunci când în încăpere este fum, trebuie să se deplaseze aplecat sau târâș pentru a evita inhalarea acestuia.

Recomandările redacției