Un grup de colindători de la Macea, însoțiți de colindători din Orțișoara, Timișoara, Arad și Voiteg au descins în Banatul orfan, în Voivodina, pentru a se întâlni cu românii de acolo și pentru a le duce o parte din bucuria sărbătorilor de acasă.
„Am pornit să vestim Spiritul Crăciunului la românii din Banatul orfan, din ţinutul provinciei Voivodina. De aceea, împreună cu un grup de cântăreţi bisericeşti de strană din Macea, la care s-a alăturat Casa Doinelor din Orţişoara, prin Delia Rădmănăştean, rapsod popular, Emilian Madoşa, colecţionar, din Timişoara, prof. Mădălina Motorca din Arad, Liceul de Artă Sabin Drăgoi, Radu Plotuna, rapsod, ing. Stelian Groza din Voiteg, Mircea Boran, preşedinte Foto Club Arad, cu toţii mai vechi prieteni şi cunoscători ai acestor ţinuturi, am deschis porţile sufletelor credincioşilor şi am făcut să răsune vechi colinde româneşti din minunate voci”, povestește profesoara Florica Ranta Cândea.
Primul popas a fost făcut la consulul, Gheorghe Dinu, care și-a întâmpinat oaspeții înfăşurat în tricolor. „Mărturisesc, de treizeci de ani nu am ascultat astfel de colinde străbune, mai cu sea-mă că în zona de unde vin eu, din su­dul ţării, nu se cântă altfel. Sunt convins că veţi duce acasă, gândul meu de bine comunităţii, la care se adaugă mulţumiri şi felicitări”, a declarat gazda.
Colindătorii s-au mai oprit la biserica greco-catolică din Vârșeț și la biserica ortodoxă din Mesici. „Indiferent că au cântat la un glas ori la mai multe glasuri (voci), prestaţia coriştilor a fost una de adevărat Concert de Crăciun. Dar se cuvine să spunem cine sunt aceştia, ce dor i-a mânat, deci iată: Traian Tolan, 88 de ani; Pavel Şiclovan; Ioan Şiclovan; Ioan Moţ; Gheorghe Feldi; Cristian Silviu Vuin; Valer Muler (acompaniament acordeon), Ioan Ardelean Alexandru; Bogdan Florin Ardelean, Ioan Chişeuan; Vasile Nistor”, a ținut să precizeze Florica R. Cândea.

Recomandările redacției