De la stânga la dreapta: Doina Banciu – directorul ICI, Gabriel Marin – directorul Omnilogic, Gabriel Sandu – ministru al comunicaţiilor şi Emil Boc – primu-ministru al României la evenimentul de lansare din iunie 2009 al proiectului e-România, care urma să aibă un buget de 1,2 mld. euro

Site-ul www.romania.gov.ro , anunţat în 2009 de fostul premier Emil Boc ca portalul de internet al administraţiei româneşti, nu s-a mai făcut. În schimb, guvernul Ponta îi acuză de fapte penale pe funcţionarii din guvernul anterior.

Contractul semnat în 2010 între Ministerul Co­muni­ca­ţiilor şi distribuitorul IT&C Omnilogic, controlat de omul de afaceri Ga­bri­el Marin, pentru realizarea portalului guvernamental e-România 2, care urma să cuprindă informaţii despre toate localităţile din ţară, un proiect grandios de informatizare lansat în timpul guver­nării Emil Boc, ar fi fost lansat şi atribuit ilegal companiei Omnilo­gic, cu afaceri de 55 mil. euro, afirmă un raport al Cor­pu­lui de control al primului-ministru, publicat ieri de către guvern. e-Româ­nia 1 a fost o tentativă anterioară de a face un portal de e-govern­ment.

Mai mult, ulterior angajaţi ai ambelor părţi au realizat „posibile fapte de natură penală“ pentru a determina continuarea contractului şi continuarea plăţilor de la bugetul de stat, arată Raportul Corpului de control. Rapor­tul arată că neregulile în acest contract ar fi pornit încă din faza întocmirii documentaţiei şi ar fi culminat cu atribuirea unor numere de înregistrare false pentru unele documente şi înlocuirea unei file din oferta pe baza căreia Om­ni­logic a câştigat contractul. Raportul, care a identificat un nu­măr de opt fapte „posibil penale“ ale angajaţilor Minis­terului Comunicaţiilor şi Omnilogic, va fi transmis şi Par­che­tu­lui de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru ca procurorii să cerceteze aceste date şi să stabileas­că dacă acestea reprezintă sau nu infracţiuni.

Nici fostul premier Boc şi nici reprezentanţii Omnilogic nu au putut fi contactaţi pentru a răspunde acuzaţiilor.

Raportul de control nu aduce nicio acuzaţie fostului ministru al comunica­ţiilor Gabriel Sandu (PD-L), ci unor angajaţi cu rang mai mic din minister sau din instituţii subordonate. Portalul e-România 2, parte a unui program uriaş de informatizare lansat în 2009 în prezenţa premierului Boc în iunie 2009, cu un buget estimat dar niciodată alocat de 1,2 mld. euro, nu este nici în prezent funcţional. În pagina 10 ZF publică poza de la lansarea proiectului în care apar premierul Boc, Gabriel Marin şi ministrul Ga­briel Sandu.

Ministerul Comunicaţiilor a plătit către Omnilogic aproximativ 80% din suma totală de 50 mil. lei (12 mil. euro).

România, o ţară puţin informatiza­tă, în care bazele de date ale instituţiilor nu comunică între ele obligând cetăţe­nii să parcurcă lungi trasee birocratice pentru a obţine diferite hârtii sau avize de la instituţiile de stat, a cheltuit totuşi sume enorme pe echipamente şi produse IT&C. Cele mai recente date privind cheltuielile statului cu informatizarea indică o sumă de peste un miliard de euro doar în perioada 2002-2010, iar proiectele nu s-au blocat nici în ultimii trei ani.

Contractele cu statul transcend toate guvernările şi sunt câştigate de la multinaţionale precum HP, Microsoft, IBM sau Oracle până la companiile cu proprietari români (Asesoft-Teamnet, Intra­rom, Omnilogic, Romsys, Siveco, Sys­ware sau Star Storage).

Potrivit raportului de control privind proiectul e-România 2, pentru portalul de informaţii nu a fost asigurat volumul informaţional necesar, ne­res­pectându-se astfel volumul minim de informaţii iniţial ce trebuia introduse în portal conform caietului de sarcini, iar pe parcursul analizei aplicaţiei au fost sesizate mesaje de eroare.

„Până la data controlului, comisia de recepţie nu a acordat acceptanţa pentru etapa privind realizarea aplicaţiei/portalului e-România 2 din cauza nefinalizării de către furnizorul Omnilogic SRL a aplicaţiei e-România 2 la parametrii specificaţi în caietul de sarcini, nefiind atinse, astfel, obiectivele de bază ale investiţiei“, arată inspectorii Narcis Petruţ Crîngaru şi Sorin – Petrişor Suciu.

 

Una dintre cele mai grave acuzaţii ale echipei de control este cea privind falsificarea unui document referitor la desfăşurarea procedurii de atribuire şi înlocuirea unei file din oferta declarată câştigătoare.

„Fila 233 din oferta tehnică a Omnilogic, care se referă la serviciile de mentenanţă aferente infrastructurii hardware şi software şi care conţine singura menţiune din ofertă privind termenul de garanţie pentru soluţia software, respectiv 36 luni, prezintă diferenţe semnificative faţă de celelalte file ale ofertei. Astfel, nu a fost semnată de re­prezentantul ofertantului, nu are antetul şi subsolul cu denumirea ofertantului, are o parte a conţinutului suprapus cu cel al filei 232 şi este numerotată în partea superioară cu numărul 52 deşi fila anterioară şi cea ulterioară sunt numerotate 231 şi 233. Diferenţele menţionate conferă indicii că s-a procedat la înlocuirea filei nr. 233 din oferta tehnică depusă de Omnilogic“, arată inspectorii.

Fapte „presupus penale“ din contract

    • fals material în înscrisuri oficiale – angajaţi ai Serviciului achiziţii publice şi Administrativ ar fi antedatat „Nota justificativă privind selectarea procedurii de licitaţie deschise pentru proiectul e-România 2“ pentru a crea „aparenţa întocmirii şi înregistrării acestui înscris şi pentru a atesta în mod necorespunzător, că nota exista la data transmiterii anunţului de participare pentru publicare în sistemul electronic de achiziţii publice“.
    • uz de fals – angajaţi ai Serviciului achiziţii publice şi Administrativ ar fi inclus „Nota justificativă privind selectarea procedurii de licitaţie deschise pentru proiectul e-România 2“ în dosarul de achiziţie publică, deşi cunoşteau că a fost antedatată, pentru a crea aparenţa de legalitate derulării procesului de achiziţie.
    • abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată – reprezentanţii ministerului şi-ar fi îndeplinit în mod defectuos sarcinile de serviciu, acţiuni având drept consecinţă câştigarea licitaţiei de 49,9 mil. lei de către Omnilogic.
    • fals intelectual – Andrei Săvulescu – angajat la minister, şi Adrian Stănescu şi Adrian Dumitrache – angajaţi ai Centrului România Digitală – ar fi semnat pentru recepţia echipamentelor şi produselor livrate de Omnilogic, deşi în relitate acest lucru nu s-ar fi întâmplat. Ca rezultat al acestor acţiuni, Omnilogic ar fi putut solicita realizarea următoarelor plăţi din contract.
  • fals în înscrisuri sub semnătură privată – fapta persoanelor (nu se precizează dacă angajaţi ai ministerului, ai Omnilogic sau ai altei companii) care ar fi atestat în mod neadevărat câte persoane au urmat cursuri de instruire prestate de compania IBM pentru Omnilogic.

 

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 10.06.2013

 

Recomandările redacției