•  Interviu cu primarul comunei Hăşmaş, Cornel Popa

IMG_3894 IMG_3902 IMG_3905 IMG_3906 IMG_3907 IMG_3908 IMG_3913 IMG_3915Comuna Hășmaș este o comună cu o amplasare deosebită, la poalele
Munților Codru Moma, dar și cu un primar gospodar și preocupat tot timpul de problemele comunității. Comuna are şase sate: Hăsmaş – reşedinţă de comună, Agrişu Mic, Botfei, Clit, Comăneşti şi Urvişu de Beliu, aşezări cu rădăcini adânci în istorie, situate între văile Crişurilor Alb şi Negru.
– Domnule primar, cum apreciați anul 2014 şi ce veţi face cu banii primiţi în 2015,?
– Anul 2014 a fost pentru comuna noastră un an de excepţie privind investiţiile. A fost modernizat drumul DC 12 Hăşmaş-Urvişu de Beliu, pe lungime de 3 km,  prin finanţare PNDR Măsura 322, valoarea proiectului fiind: 600 000 euro. A început modernizarea drumului DC 10 Hăşmaş-Clit pe o lungime de 1,5 km, urmând ca în acest an lucrarea să fie finalizată. Au continuat şi lucrările de asfaltare în Hășmaș: strada nr. 4. S-au finalizat şi lucrările la Centrul de zi pentru copiii din satul Boftei, urmând ca până în iunie să fie asigurate şi dotările necesare acestui obiectiv: veselă, aparate de uz casnic. Centrul de zi va asigura pregătirea şcolară a 15 copii din cele mai nevoiașe familii din Boftei. Pentru Serviciul de voluntari pentru Situaţii de Urgenţă s-au achiziţionat o motopompă şi un generator electric trifazic. Au mai fost şi alte servicii mai mici pe care le-am oferit noi dar nu le mai enumerăm.
– Cum este bugetul de anul acesta, deoarece mulţi primari nu prea sunt mulţumiţi?
– Eu sunt mulţumit de sumele pe care comuna Hăşmaş le-a primit: având un buget iniţial de 2,4 milioane lei. Să știți că și noi, comunele mai mici avem dreptul la dezvoltare și civilizație; precizez că din această sumă, un milion de lei i-am alocat investiţiilor. Însă trebuie să spun că fără proiecte europene ești „mort“. Suntem o comună mică și acum am primit ceva bani la buget și n-ar fi stricat dacă erau chiar mai mulți. Dar „nemulțumitului i se ia darul“ zice o vorbă din bătrâni. Pentru proiecte
m-am zbătut și anul trecut, proiectele europene ajută și pot spune că nu
mi-e rușine cu ce am realizat pentru concetățenii mei.
– Totuşi, ce veţi face în continuare cu acești bani?
– Se vor încheia lucrările de asfaltare la ultimele două străzi din Hăşmaş; se vor finaliza asfaltările drumurilor: DC 10 Hăşmaş-Clit şi DC 11 Comăneşti-Boftei; se va inaugura un teren de sport cu suprafață sintetică la Şcoala Gimnazială Hăşmaş; vor începe lucrările de amenajare la trotuare: rigole, scurgeri pentru apele pluviale şi spaţii verzi pe ultimele două sectoare din Hășmaș; se va mai amenaja un loc de joacă pentru copii la grădiniţa din Boftei.
–Veţi mai face proiecte pentru fonduri europene?
– Bineînţeles. Chiar dacă suntem o comună mică, comuna Hășmaș a fost și va fi „abonată“ la fondurile europene. Astfel, vom finaliza trei proiecte prin programul PNDR: unul se referă la înurajarea activităţilor turistice şi promovarea comunei Hăşmaş, prin Măsura 313 – cu o valoare de peste 150 de mii euro; alte două proiecte sunt depuse pe GAL – microregiunea Văilor Crişurilor Alb şi Negru, fiecare cu o valoare de 30.000 euro. Cu aceşti bani vom achi­ziţiona diferite utilaje pentru dotarea serviciului de dezăpezire şi întreţinerea spaţiilor verzi: tractor, remorcă, lamă, sărăriță, utilaje pentru tuns gazonul, ferăstraie ș.a. Chiar dacă avem un buget mulţumitor pentru acest an, suntem foarte atenţi la toate sursele de finanţare care apar și sunt destinate UAT-urilor, în acest sens am finalizat și strategia de dezvoltare locală a comunei Hăşmaş pentru 2014 – 2020. În această lună voi depune la Ministerul Dezvoltării un proiect pentru asfaltarea tuturor străzilor din cele 6 sate ale comunei.
Merită evidenţiată şi revigorarea activităţii culturale, fiind vorba de reînfiinţarea echipei de dansuri „Codrenii Hăşmaşului“ cu copii de grădiniţă şi ciclul primar. Astfel, la Paşte va avea loc la Căminul Cultural Hăşmaş un spectacol folcloric cu ansambluri valoroase din Zona Codrului, atât din judeţul Arad, cât şi din judeţul Bihor.
Opiniile oamenilor
Deși părerile oamenilor au fost pozitive, cei cu care am intrat în vorbă n-au dorit să le dăm numele. „Nu vrem să se spună că noi ținem cu primarul. Dar uitați-vă ce a făcut, poți să zici ceva?“ a motivat unul dintre ei. „Ce a făcut se vede și la ce se lucrează acum, la fel“ a adăugat un al doilea. „Omul acesta muncește și aleargă pentru noi de când e primar. Nu știu care ar mai fi făcut din această comună ce a făcut și ce face primarul nostru“ a mai completat un al treilea, cei trei interlocutori: M.P., P.I. și G.D. completându-se reciproc în cursul discuției.

Recomandările redacției