Practicile ilegale ale companiei Schweighofer, denunţate în Parlament

0
372

Într-o Declaraţie Politică, în plenul Camerei Deputaţilor, Adrian Todor, deputat de Arad, denunţă „practicile neortodoxe” ale companiei Schwei­ghofer Holzindustrie şi cere introducerea unor reguli clare pentru stoparea tăierilor ilegale de păduri, precum și un proiect de împăduriri masive în România.
„Cel mai mare procesator de lemn din România, compania Schweighofer Holzindustrie a fost acuzată în mai multe rânduri, de-a lungul anilor, că încurajează tăie­rile ilegale din pădurile virgine ale României, cum­pă­- rând cherestea provenită din defrișări ilegale. Agenţia de Investigaţii de Mediu din SUA estimează că jumătate din lemnul tăiat ilegal ajun­ge la această companie. În ultimii ani, în urma măsu­rilor luate de guvernările PSD, lucrurile s-au îmbună­tățit, iar de curând compania austriacă respectivă, care fusese acuzată că întreține furtul de lemn din pădurile românești, anunța că-și vinde toate pădurile din România.
Din păcate, conform informațiilor oferite de Agen­ţia americană pentru Inves­­ tigaţii de Mediu (EIA – Environmental Ivestigation Agency), am avut de-a face doar cu câteva acțiuni de imagine, pentru a adormi vi­gilența autorităților române. Vechile practici au conti­nuat și după vânzarea pădu­rilor de către Schweighofer Holzindustrie, existând date și informații publicate de Agenţia de Investigaţii de Mediu din SUA, care arată că de fapt firma austriacă doar a pasat responsabilitatea privind tăierile ilegale asu­pra furnizorilor săi. Astfel, susține Agenţia americană pentru Investigaţii de Me­diu, Schweighofer se aprovi­zionează de la furnizori in­- dependenţi, iar în acest fel a trecut responabilitatea asupra acestora cu privire la legalitatea şi sustenabilita­tea exploatărilor forestiere. În urma acestor dezvăluiri ale Agenţiei americane pentru Investigaţii de Mediu, solicit organelor abilitate ale statului, în special Romsilva și Garda de Mediu, să dema­reze o anchetă cu privire la cele semnalate de Agenţia de Investigaţii de Mediu din SUA și să ia măsuri ferme pentru ca aceste tăieri ilegale să fie oprite. E momentul ca România să pună capăt exploatării ilegale a resurselor naturale, indiferent că este vorba de firme românești sau de una dintre de cele mai mari societăți din domeniu la nivel european, cum e Schweighofer. Pădurile virgine reprezintă un patrimoniu național, care trebuie protejat prin reguli clare și măsuri dure față de cei care încalcă legea și protecția mediului”, arată deputatul arădean.
Nu putem decât să apreciem luarea de poziţie, dar poate că deputatul ar fi trebuit să amintească şi de intervenţiile preşedintelui Klaus Iohannis, la cel mai înalt ni­vel, în favoarea mamutului austriac, care beneficiază de amiciţia şefului statului ro­mân.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.