Săptămâna trecută a avut loc la Beliu Serbarea tradițională „Praz­nicul de Pită Nouă“. Mai multe formații s-au adunat la sediul primă­- riei de unde au plecat în alai până la pădurea Dumbrava împreună cu tânărul primar Emanuiel Coraș Horhat, acolo unde s-a desfășurat activitatea culturală. Aici au participat un număr foarte mare de ansambluri din județul nostru și invitați de marcă a cântecului românesc.
Odată ajunși la scenă, edilul comunei a prezentat un scurt istoric al acestei sărbători, apoi a salutat mulțimea venită la activitatea culturală.
„Dragi invitați și stimați ce­tă­țeni, astăzi sărbătorim a 43-a ediție a Praznicului de Pită Nouă care are loc an de an în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfintei Mării Mari. Aceas­tă perioadă a fost întreruptă pe o perioadă de 60 de ani când în Primul Război Mondial au căzut pe front cinci generații de feciori. Chiar dacă această sărbătoare nu s-a mai ținut o pe­ri­- oadă îndelungată de timp, localnicii sunt obișnuiți cu cântece, jocuri și amintiri de la stră­bu­nici, acestea au fost suficiente pentru a înțelege importanța acestei mari sărbători“, a decla­rant edilul comunei.
Elementul cheie de renaștere a sărbătorii a fost regretatul profesor de istorie Emil-Crăciun Lăzureanu care și-a pus amprenta asupra sărbătorii care a reînviat în anul 1974.
Iată ce a spus primarul din Beliu care a absolvit Teologia: „Dacă omul este trecător prin viață, poporul este veșnic, avem datoria sfântă de a prelua ce este mai prețios de la strămoșii noștrii și a transmite urmașilor, aici mă refer la datini, cântece și dansuri populare. Vă pot spune că am o echipă foarte bună pe care mă pot baza, mai ales pe viceprimar care este mâna mea dreaptă. În continuare vreau să vă urez distracție plăcută“.
Program bogat de datini și obiceiuri străbune
Programul cultural a fost pre­zentat de dascălul Teodor Sebe­șan, în deschidere a fost prezen­- tată datina cu o melodie de doină pe sub o feleagă ținută de o fată și un băiat, printre șir intră o altă fată ce ținea în mână un colac pe un ștergar și un băiat cu un troc cu grâu care îl semăna peste spectator iar în acel timp a intrat pe scenă ansamblul folcloric Spicul. Fata care a purtat colacul a coborât de pe scenă și l-a înmânat primarului care a dat câte o bucățică din colac, acesta fiind din producția nouă de grâu.
Spectacolul s-a desfășurat în condiții foarte bune, au fost ansambluri mai multe, pe scenă au intrat gazdele ca de obicei după care a urcat pe scenă ansamblul din Hășmaș, ansamblul din Gro­șeni care a fost însoțit de primarul Nicolae Valea, apoi a urmat an­sam­blul Druscelele din Bârsa cu solista Roberta Tomșa însoțiți și aceștia de primarul Avram Ciev. La fel ansamblul Țărinița din Bocsig însoțiți de instructorul preot Bogdan Oneț și primarul Florin Ciul. Prezent a fost și ansamblul Mu­reșul cu inimosul coregraf Viorel Nistor, ansamblul de la Șicula însoțit de primar și viceprimar, Grupul vocal din Ineu, ansamblul Pădureanca din Chisindia, ansamblul Rapsozii Zărandului condus de maestrul Petrică Pașca însoțit de soliști vocali precum: Sava Negrean Brudașcu, părintele Marius Ciprian Pop, Cornelia Căprariu Ro­man, Malvina Nagy, Tiberiu Crișan, Aura Maria Bonchiș și Lioara Boscu, a mai cântat Alin Neag cântece moțești și alții de pe lângă ansamblurile mici.

De reținut este faptul că primarul a fost cel mai aplaudat pe scenă, cam rar se întâmplă așa ceva. Pădurea Dumbrava a fost numai un miros de preparate din carne, mititei, grătare, cârnăciori, frigărui și alte produse. Organizarea a fost una deosebită din partea adiminstrației, jandarmeriei, poliției împreună cu șeful secției de poliție din Beliu. A fost asigurată ordinea în ceea ce privește parcă­rile, aici intră autoturismele și alte mijloace de transport.

Recomandările redacției