„Praznicul de Pită Nouă“ de la Beliu și-a derulat cu succes cea de-a 42-a ediție

0
232

IMG_0692 IMG_0698 IMG_0713 IMG_4782 IMG_4786 IMG_4793 IMG_4800 IMG_4802 IMG_4816 IMG_4820 IMG_4837În frumoasa comună Beliu s-a organizat și anul acesta „Praznicul de Pită Nouă“ –  sărbătoare ținută în locul numit Pădurea Dumbrava și ajunsă la a 42-a ediție.
Inimosul primar al comunei, Pavel Țica, ne-a descris pe scurt și unele aspecte referitoare la dezvoltarea comunei. Referitor la lucrările din comună acesta a subliniat că: „anul  2015 a fost un an mai slab decât 2014, deoarece Legea Bugetului nu a adus pentru comuna Beliu lucruri pozitive, în sensul că nu am primit resurse finaciare – cel puțin nu la nivelul lui 2014. Cota de 20%pe care o punea la dispoziție CJA – investiții de interes județean sau local este ca și inexistentă. Dar noi ne-am luat măsuri de siguranță: dacă nu am primit de la bugetul de stat am apelat în stânga și în dreapta și am rezolvat. Vă dau două exemple: am reușit să avem la dispoziție 500.000
lei  pentru a ne apropie de finalizarea lucrărilor la DC 9 Tăgădău-Bochia, pe o lungime de 3 km, investiție realizată în proproție de 80%. Am primit, într-adevăr, o sumă modică. Prin PNDL avem două investiții: una la DC9 Secaci-Mărăuș, pe 1,4 km; mai e vorba și de modernizarea străzilor în Secaci, tot pe 1,4 km. Vorbim de finalizarea străzilor în Beliu, pe 1,7 km; deja am dat amplasamentele și ordinul de începere a lucrărilor. O altă investiție va fi de extinderea și realizarea Bazei Sportive din Beliu – când va fi finalizată putem avea pre­tenția la fotbal de divizia C“.
Privitor la investiții edilul din Beliu ne-a spus: „Așa cum va trebui să intrăm și noi într-o lume modernă, cetățenii acestei comune au venit cu propuneri și primul obiectiv a fost construirea unei Capele mortuare în Cimitirul Beliu, vom face acolo și locuri de parcare. Construcția este ridicată până la acoperiș, investiția fiind de 2,5 miliarde lei vechi și se va finaliza în anul viitor.
Trebuie spus și de turnarea unui nou strat de asfalt pe drumul de la Beliu până în șoseaua DN79 Bocsig, cu o calitate de remarcat. Aducem mulțumiri CJA pentru sprijin, că tare rău a fost drumul ăsta, mereu ne atenționau și localnicii. La sărbătoare eu consider că avem cu ce ne mândri în fața oaspeților veniți la Praznic“
Praznicul de Pită Nouă, sărbătoarea de suflet a localnicilor
Ediția cu numărul patruzeci și doi a sărbătorii „Praznicul de Pită Nouă“ a fost un succes. Trebuie spus că ea nu s-a ținut o lungă vreme – aproape 60 de ani, iar localnicii nu au mai ținut minte chiar toate detaliile desfășurării ei dar tradiția s-a reluat, înțelegându-se importanța acestei sărbători de suflet ce onorează munca și rodul muncii țăranului. Factorul esențial al renașterii acestei frumoase tradiții a fost inițiativa și efortul regretatului profesor de istorie Emil Lăzureanu și, astfel, în 1974 – cu 42 de ani în urmă! – a reînviat această sărbătoare.
O noutate a ediției din acest an este că se ține pentru prima dată Parada Portului Popular, alai constituit din componenții ansamblurilor folclorice participante care au plecat din fața Primăriei spre Pădurea Dumbrava. Vorbim de ansamblurile: Spicul Grâului din Beliu, Druscelele din Bârsa, Românașul din Zădăreni – însoțit de primărița comunei, Doina Petri, ansamblul din Groșeni – comuna Archiș, asnsamblul din Hășmaș și Cununița – a UVVG din Sântana. Înainte de plecare ansamblurile s-au prins în horă și au jucat câteva dansuri în fața Primăriei.
În fața scenei, unde urmau să danseze i-a așteptat publicul. Defilarea s-a făcut pe un drum bun, fiind asfaltat până la noua scenă amenjată frumos.
Deschiderea a făcut-o primarul Pavel Țica, urând la început tuturor un călduros bun-venit. Spicuim din discursul primarului: „Mă bucur că sunteți în număr atât de mare la sărbătoarea noastră. Salutăm și participarea unor oaspeți deosebiți precum: senatorul Ioan Cristina, deputații Eusebiu Pistru și Ion Șcheau, primarul Aradului Gheorghe Falcă, primărița Doina Petri din Zădăreni, primarul Avram Ciev din Bârsa, primarul Nicolae Valea din Archiș și alții, care au rămas în mulțime“.
O parte din invitați au spus câteva cuvinte de salut, fiecare vorbitor evidențiind eforturile primarului Pavel Țica atât pentru modernizarea comunei cât și pentru organizarea frumoasei sărbători.
După discursuri a început programul folcloric unde au evoluat fiecare din ansamblurile amintite.
Spectatorii – veniți în număr mare au răsplătit cu aplauze generoase deosebitele evoluții ale artiștilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.