Sunt convins că cei mai mulţi dintre dumneavoastră abia aşteptaţi să vină vara, pentru a putea sta tolăniţi la soare, ori merge la o terasă. De regulă prin luna iulie, ori august mai toţi oamenii muncii intră în concediu şi lenevesc printr-o staţiune montană sau la malul mării, oricare ar fi ea. După un an de muncă, toţi aşteaptă binemeritata vacanţă pentru a se relaxa şi a uita de treburile cotidiene.

Mulţi dintre prietenii mei îşi rezervă vacanţe cu mult timp înainte şi numără zilele până să ajungă la destinaţia mult dorită. Majoritatea merg la mare în România, ori în alte ţări cu litoral îmbietor. Dorinţa tuturor e să aibe parte de mult, mult soare. Pentru vacanţă se pregătesc cu ceva timp înainte şi pe la sfârşitul săptămânii merg pe la vreun ştrand să obţină un bronz uniform. Nu se poate să mergi la mare nebronzat, nu se cade. Cu cât mai ars de soare, cu atât mai bine.

Cât despre mine, vacanţa ideală s-ar desfăşura într-un loc plin cu umbră şi cu o temperatură rezonabilă. Dacă mai sunt ceva monumente prin jur, mă declar mulţumit. În cazul în care dau şi peste ceva cărţi faine, pot spune că a fost o vacanţă minunată.

Trebuie să recunosc că în ultimii ani an dezvoltat o repulsie faţă de soare. Chiar nu-mi face plăcere să mai stau la soare. Nici să muncesc scăldat de razele lui şi nici chiar să stau tolănit pe undeva. Cum prind ocazia mă feresc de el ca ştim noi cine de tămâie.

Să nu vă închipuiţi că am devenit un fel de vampir şi nu pot face faţă soarelui. Dimpotrivă, datorită meseriei de arheolog sunt nevoit să stau ore în şir lovit de toate capriciile vremii. Ba pe căldură la 40 de grade, ba toamna cu ploile ei reci şi noroaiele aferente, ba iarna pe zăpadă. Nu mă plâng că trebuie să stau zi de zi bătut de soare, oricum nu am încotro. Pur şi simplu nu vreau ca în vacanţă să mai stau tolănit la soare. Mi-a ajuns ani la rândul să mi se tăbăcească pielea din mai până în septembrie.

Aşa că peste ceva timp trebuie să-mi fac şi eu bagajele pentru vacanţa anuală alături de familie. Anul acesta vom merge pe litoralul românesc. Sunt foarte curios cum va fi din punctul de vedere al serviciilor. Am auzit tot felul de variante, ba de bine, ba de rău. Abia aştept să stau tolănit pe un şezlong, cu o umbrelă de-asupra capului şi cu o băutură rece la purtător. Mi-am pregătit şi două cărţi pe care vreau să le citesc. Una dintre ele este scrisă de Neagu Djuvara, are ca tematică ţările române în secolele XVIII-XIX  şi se numeşte „Între orient şi occident”. Cea de-a doua carte, pe care încă nu am cumpărat-o, are ca subiect cel de-al doilea război mondial trăit de un soldat român – Radu Mărculescu, „Pătimiri şi iluminări din captivitatea sovietică”.

Pe lângă cele descrise mai sus mi-aş dori să vizitez muzeul din Varna, o localitate din Bulgaria aflată nu la mare distanţă de graniţă. Aici sunt expuse artefactele descoperite într-unul dintre cele mai bogate cimitire preistorice din întreaga Europă. Cel puţin printre arheologi descoperirea reprezintă o adevărată fascinaţie. Sunt foarte multe piese cu adevărat spectaculoase, topoare mari din cupru, tot felul de podoabe din aur, dar şi multe alte artefacte din os şi ceramică.

Nu ştiu dacă voi ajunge să îndeplinesc tot ce mi-am propus pentru această vacanţă, dar sunt convins că soarele nu mă va vedea foarte des.

 

Victor Sava

 

 

Recomandările redacției