În numerele trecute ale ziarului nostru vă informam de faptul că Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor (MMAP) a aprobat avizele de reziliere a contractelor în cazul fondurilor de vânătoare 25 Sintea, 42 Pâncota, 51 Susag şi 64 Tisa, administrate de asociaţiile de vânătoare Grizzly, Bison Bonasus şi Cervus Elafus, controlate de omul de afaceri Cristian Chişmorie. Având în vedere că avizele de reziliere au fost aprobate în 23 aprilie, am dorit să aflăm ce s-a întâmplat până în momentul de faţă. Asta cu atât mai mult cu cât, în ultimul timp, Chişmorie a ajuns în atenţia opiniei publice în urma unui scandal care s-a soldat cu focuri de armă. Acum se află în stare de arest la domiciliu, fiind acuzat că ar fi împuşcat mai mulţi câini ciobăneşti.
În aceste ziarul nostru a trimis trei solicitări de obţinere a unor informaţii de interes public, de la Garda Forestieră Oradea şi de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (la cabinetul secretarului de stat Dan Popescu, cel care a semnat notele de fundamentare şi la cabinetul ministrului Graţiela Gavrilescu, care a semnat avizele de reziliere).  În temeiul legii cu privire la liberul acces la informaţiile de interes public am solicitat să ni se comunice  care este situaţia de facto în acest moment. Asta, pentru că există persoane care aduc acuze grave unor oficiali din cadrul ITRSV, CRSC, Garda Forestieră Bihor şi din Ministerul Mediului. După cum ne-au relatat unele persoane, intervenţiile la minister pentru a nu se rezilia contractele pentru fondurile administrate de cele trei asociaţii se fac inclusiv de persoane certate cu legea. De-a lungul timpului am scris despre relaţia apropiată dintre Cristian Chişmorie şi alţi asociaţi de ai săi pe de o parte şi fostul inspector şef al ITRSV Oradea, Dacian Iova, pe de altă parte. Mai mult, în solicitarea adre­sată secretarului de stat am cerut să ni se comunice dacă acesta sau şeful său de cabinet i-a primit în audienţă, în ultimul timp, pe Dacian Iova, Dan Coraş şi Mihai Gagu (asociatul lui Chişmorie), existând, din informaţiile noastre date care pot să prefigureze un posibil trafic de influenţă.
Cine plăteşte?
În răspunsul primit de la Garda Forestieră Oradea se arată negru pe alb că instituţia în cauză nu a procedat la rezilierea contractelor de gestionare administrate de asociaţiile controlate de Chişmorie. „Deoarece nu s-a procedat la rezilierea acestor contracte nu s-a efectuat nici predarea fondurilor cinegetice în cauză în gestiunea temporară a Direcţiei Silvice Arad şi nici la încasarea sumelor din scrisorile de garanţie bancară de bună execuţie aferente contractelor de gestionare”, se arată în răspunsul de la Garda Forestieră. Din informaţiile noastre, valoarea scrisorilor de garanţie bancară se ridică la aproximativ 40.000 de euro, iar neîncasarea sumelor reprezintă de fapt un prejudiciu adus bugetului de stat, dacă decizia nu are acoperire din punct de vedere legal. Suntem curioşi să aflăm cine va plăti în cele din urmă dacă se va constata că s-a încălcat legea.
Dacian Iova sare în sprijinul gestionarilor cu probleme
Reprezentanţii Gărzii Fores­tiere ne mai informează că ges­tionarii fondurilor de vânătoare cu probleme au adresat mai multe scrisori Ministerului Mediului şi spre ştiinţă Comisariatului Regional de Regim Silvic şi Cinegetic (CRSC) Oradea, cum se numea instituţia la vremea respectivă, cerând revocarea avizelor de reziliere, motivând aceste solicitări prin faptul că notificarea nr. 969/13.02.2015 emisă de CRSC Oradea nu a fost primită de ges­tionari. „Prin scrisoarea nr. 2872/07.05.2015 adresată Cabinetului Secretarului de Stat din cadrul MMAP, CRSC Oradea arată că a luat cunoştiinţă de plângerile prealabile formulate de către gestionarireferitoare la lipsa temeiului legal al emiterii avizelor nr. 2777, 2779, 2780, bazată pe faptul că notificarea nr. 969/ 13.02.2015 nu a fost în fapt primită de către gestionari şi că din acest motiv «nu sunt îndeplinite în totalitate cla­uzele privind rezilierea de drept a contractelor de ges­tionare», iar prin adresa nr.  4115/26.06.2015 adresată AVPS Bizon Bonasus, 4116/ 26.06.2015 adresată AVPS Grizzly  şi 4117/26.06.2015 adresată AVPS Crevus Elafus, conducerea CRSC Oradea, prin fostul inspector şef (n.r. Dacian Iova) aduce la cunoştinţa gestionarilor faptul că «nu se impune şi nu se poate proceda în mod legal la rezilierea de drept a contractului de gestionare şi prin urmare vă solicităm să vă îndepliniţi în continuare în bune condiţii toate obligaţiile contractuale ce vă revin conform clauzelor înscrise în contractul de gestionare». Toto­dată, prin scrisoarea nr. 2872/07.05.2015 adresată Cabinetului Secretar de Stat, CRSC Oradea, sub semnătura fostului inspector şef (n.r. acelaşi Dacian Iova) solicită revoca­rea avizelor 2777, 2778, 2779, «întrucât acestea nu mai au temei legal» pe considerentul că sumele restante au fost achitate de către gestionari”, se mai arată în răspunsul primit de la Garda Forestieră.
Control la Garda Forestieră?
În ceea ce-i priveşte, reprezentanţii Ministerului Mediului ne-au răspuns evaziv, lăsând fără răspuns mai multe dintre întrebările pe care le-am adresat. Cei de la minister recunosc că au fost aprobate avizele de reziliere 2777, 2776 şi 2779, dar au ţinut să menţioneze că în conformitate cu prevederile contractului cadru de gestionare a faunei cinegetice, punerea în aplicare a avizelor cu pricina se face de către Garda Forestieră Oradea. „La această dată, modul în care au fost puse în aplicare avizele sus menţionate  face obiectul unui control din partea Direcţiei Generale Control din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor. Totodată vă informăm că domnul Dacian Iova a fost schimbat din funcţia de inspector şef al Gărzii Forestiere Oradea”, se mai arată în răspunsul primit de la Ministerul Mediului.
În încheiere trebuie spus însă că din informaţiile pe care le avem, în momentul de faţă nu se face niciun control la Garda de Mediu Oradea.

Recomandările redacției