Sfârșitul verii a unit peste 60 de femei române de pretutindeni la cea de-a IX-a Conferință Internațională a UNIFERO (Uniunea Femeilor Române de pretutindeni), la Jupiter, pe țărmul Mării Negre, între 22 şi 24 august. Scopul conferinţei a fost acela de a împărtăși experiențe, fapte, şi evenimente organizate și susținute de femei sau de a face cunoscută munca pe care acestea o fac cu dăruire de zeci de ani.
Conferința a fost condusă de Smaranda Cazan Livescu, președinta UNIFERO, profesoară de engleză la Universitatea din Virginia, Arabia Saudită, freelace writer.
Din Banat au participat Elena Crîsta, profesoară la Școala Gimnazială Mihai Peia din Reșița, Rodica Kubik, profesoară la Grădinița nr. 45 din Timișoara, și Sorina Groza, profesoară la Școala Gimnazilă Voiteg, Timiș, iar din Arad, cântăreaţa de muzică folclorică Maria Aiftincăi. Fiecare, în felul ei, a adus cu ea ceva din bogata zestre folclorică a acestei zone: costum popular au­tentic vechi de peste o sută de ani, cilim, ștergar cusut manual, cărți publicate care reflectă activitatea de zeci de ani – atât cea de la catedră cât și cea din lumea cântecului popular și a poeziei în grai.
Sandra Pralong, consilieră de stat la Departamentul pentru Relaţia cu Românii din Diaspora, prezentă la conferință, a pledat pentru importanța femeii în comu­nitate/societate.
„Să facem tot posibilul ca acest secol să fie al eticii feminine, având grijă unii față de alții, învățând să iubim, să prețuim pe celălalt, țara, oamenii, această țară prețioasă, România”, a spus Sandra Pralong.

După festivitatea de des­chidere și alocuțiuni a urmat decernarea premiilor și distincțiilor oferite de UNIFERO la concursurile promovate în rândul elevilor și adul­ților – creații literare și plastice. Din Arad s-au remarcat elevii îndrumați de prof. Carina Anca Baba, de la Liceul Special „Sfânta Maria”, elevii coordonați de Natașa Roman, profesoară la Școala Gimnazială „Alexandru Mocioni” din Birchiș, iar din Timiș elevii de la Școala Gimnazială Voteg, îndrumaţi de profesoara Sorina Groza.
La concursul „Diamante spirituale” – rezervat adulților, profesoarele Natașa Roman și Geanina Iovănescu au primit mențiuni, profesoara Carina A. Baba – premiul al III-lea,  marele premiu și trofeul conferinței revenindu-i profesoarei Floare Ranta Cândea, de la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, cu lucrarea Interviu la Marea Neagră. Surprinsă, i-am comunicat telefonic că am onoarea de a aduce la Arad marele trofeu. Curioasă din fire am întrebat-o pe Florica (așa îi spunem noi, prietenii), despre  ideea ineditului Interviu la Marea Neagră: „Am vrut să fiu, eminamente, evanescentul meu… Copy-paste. M-am erijat în ţăranca scăpată la ţărm, care nu-şi lasă papucii în nisip ci fuge după valuri ca după zborul albatroşilor. A fost un interviu imaginar de fapt. Imaginarul îţi dă satisfacţii, iar nana mea, am aflat, era Maica Ţară – de strajă pretutindeni, care nu se vinde la floricele  ori seminţe pe plajă,  la pachet”.
Am întrebat-o pe Florica,  despre felul cum i-a  fost anul acesta: „Cu o pierdere foarte mare, dar şi cu multe câştiguri. Acest Premiu I la UNIFERO încheie, cred, seria premiilor. Am luat un alt premiu  – cel mai popular scriitor amator, acordat de un foarte popular site arădean, Arq, care  mi-a dovedit cum cutezanţa sparge anonimatul. Am luat un alt premiu, cultural-literar, în Serbia, la Uzdin, în Banatul orfan, numit Gheorghe Bulic – o recunoaştere a eforturilor mele de a sparge graniţe de orice fel. Am fost premiată la egalitate cu poetul absolut român Teodor Groza Delacodru. De fapt, draga mea Sorina, mi-ai fost alături, dimpreună cu alţi arădeni şi măceni. Mulţumesc acum tuturor, mai ales SLA Tibiscus Uzdin, prin poetul Vasile Barbu. Am apărut în multe antologii din ţară şi din străinătate; două
mi-au mers la suflet, editate de Starpress Râmnicu Vâlcea, prin Ligya Diaconscu. Şi o revistă mi-a mers la inimă: Arca, din Arad, a Uniunii Scriitorilor, unde un generos spaţiu, prin prozatorul Horia Ungureanu, m-a găzduit. Ar mai fi zeci de cronici la ultima mea antologie, Clipe retrăite,   în foarte multe pubicaţii. Un sincer mulţumesc tuturor recenzorilor pentru cuvintele de mare impact la românii din Austria, Serbia, Ungaria. Desigur că vor urme şi alte producţii, tocmai acum le pregătesc”.
Felicitări profesoarei Floare Ranta Cândea, felicitări scriitoarei Floarea Ranta Cândea!
Nu aș vrea să închei fără a adăuga cuvintele de sfârșit de conferință UIFERO, 2016,  rostite de  președinta Smaranda Livescu Cazan: „Fiecare dintre noi avem grăuntele de aur pe care trebuie să-l descoperim și să-l exploatăm”.
Restul e de prisos…
Sorina Groza

Recomandările redacției