În urmă cu aproximativ trei luni de zile ziarul nostru atrăgea atenția asupra gradului foarte redus de frecventare a muzeului Preparandiei, clădire în care s-au investit aproape un milion de lei tocmai în acest scop: muzeu al primei școli pedagogice românești din Transilvania. 

La doar opt ani de la inaugurare, pereții clădirii sunt deja scorojiți, tencuiala începe să cadă, vopseaua este murdară, iar mizeria dimprejurul muzeului de neacceptat: hârtii și pungi aruncate, pet-uri, ambalaje, semințe și chiar excremente animale și nu numai. Desigur, este adevărat că în zonă locuiesc și foarte multe persoane de etnie romă a căror educație și comportament este, din nefericire, același pe care îl cunoaștem de zeci și zeci de ani. Asta nu ar trebui însă să constituie o scuză pentru halul în care este ținută prima instituție de învățământ cu predare în limba română din Transilvania.

Mizeria a atras în ultimul timp și șobolanii, care sunt văzuți tot mai des și tot mai mulți în preajma muzeului. Marți seara, un exemplar destul de bine hrănit zăcea mort chiar în mijlocul trotuarului din fața clădirii.

Investiția în acest muzeu, a cărui reabilitare s-a încheiat în 2011, se ridica la 880 000 de lei, proiectul fiind finanțat în proporție de 85% din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2007-2013. Între timp, în clădirea de a cărei administrare se ocupă Centrul Municipal Cultural Arad au mai fost găzduite câteva evenimente pasagere, însă investiția nu prea dă roadele cuvenite, foarte puțini dintre arădeni și turiști fiind familiarizați cu conceptul acestui obiectiv.

Întreaga stradă, pentru care au fost cheltuite milioane de bani europeni, arată ca după război. Valoarea lucrărilor de reabilitare a străzilor cuprinse în proiectul Centrul istoric vechi a fost în valoare de 14 milioane lei, însă la nici opt ani de la inaugurare străzile sunt în prag de a fi impracticabile, semn că lucrările au fost făcute de mântuială. https://glsa.ro/made-in-arad-la-doar-cativa-ani-de-la-marea-inaugurare-strada-preparandiei-a-devenit-impracticabila/

 

Recomandările redacției