Prezent la Arad pentru a asista la finalele turneului care îi poartă numele, Ilie Năstase a participat la o conferință de presă. În stilu-i caracteristic, fostul nr. 1 mondial ATP a vorbit deschis despre probleme în sportul alb românesc.
„Mă bucur că acest turneu încă rezistă deoarece acum 14 ani când am început erau 32 de astfel de turnee, iar acum mai avem doar 11. Când a început acest turneu am avut un sponsor extraordinar, și anu­me BRD, atunci eram la Fede­rație și împreună cu domnul Ion Țiriac am dat numele celor două turnee din Arad. Mai apoi a venit doamna Ruxandra Dra­gomir la Federație și s-a plâns că erau prea multe turnee. La acest gen de competiții au fost toate marile tenismene actua­le, ca Sorana Cîrstea, Monica Niculescu, Alexandra Dulgheru, Mihaela Buzărnescu și chiar și Simona Halep, care deși nu a fost la Arad a participat la multe astfel de turnee în țară. Mai târziu nu am găsit alți sponsori de calibrul BRD-ului și numărul competițiilor a scăzut și din acest motiv. Era un avantaj pentru jucătoarele autoh­tone, pentru că își făceau punctele acasă și nu trebuiau să se deplaseze în alte țări” au fost cuvintele lui Năstase în legătură cu stadiul actual al turneelor de tenis din țara noastră.
Arădeanul Marius Copil este cel mai bine clasat jucător român în clasamentul ATP, iar Năstase îi prevede un viitor și mai frumos. „El are potențial, la băieți e mai greu să urci în clasament pentru că sunt jucători excepționali și înafara primilor 100. Dacă ar ajunge mai sus sunt convins că are valoarea necesară să învingă jucători și mai bine clasați. A făcut un meci frumos săptămâna trecută cu Murray, din păcate nu s-a impus dar a avut un adversar de calibru”.
Sportul românesc trece printr-o perioadă de criză și tenisul se încadrează și el la această categorie în ciuda clasării excelente a unor jucătoare precum Halep sau Buzărnescu. „Mă uit la maghiari și văd că pentru ei sportul este o prioritate. Domnului Orban (n.a Viktor, prim-ministrul Unga­riei) îi place fotbalul și a făcut academii de fotbal, terenuri de fotbal și așa mai departe. Eu cred că la noi sportul nu e o prioritate, peste tot în lumea ci­vilizată copiii au locuri unde să practice sport pe gratis, în aer liber, în parcuri. Nu costă mult să faci un teren de tenis, trebuie doar să vrei. Spre deosebire de fotbal, care este ieftin ca sport de plăcere, la tenis echipamentul este mai scump. Când eram la Federație am avut mai multe inițiative de a atrage lumea către tenis, dar din păcate nu s-au realizat”, a încheiat fostul mare tenismen.

Recomandările redacției