În timp ce nimeni nu mai știe nimic des­pre Monumentul Marii Uniri, consilierii municipali vor vota, marți, „Documentaţia pentru Avizarea Lucrărilor de Intervenţie a obiectivului de investiţie Reabilitare monument de for public «Obeliscul ostașilor sovietici», Calea Timișorii, nr. 1-3 (situat în parcul din P-ța Eroilor în vecinătatea imobilelor din str. Berzei, nr. 4, 5 și 6)”! Finanţarea obiectivului de investiţie se asigură din fonduri ale Bugetului general de venituri şi cheltuieli al Municipiului Arad. Valoarea totală a investiţiei: 141.818 Lei (inclusiv TVA) din care C + M: 59.092 Lei (inclusiv TVA) ! Rămâi blocat, administrația liberală, care se laudă că vrea să promoveze valorile românismului, care acuză PSD că vrea să scoată România din Uniunea Europeană, pentru că este la cheremul rușilor, dă o grămadă de bani pentru obeliscul ostașilor sovietici, pentru ca nu cumva inscripția „GLORIE EROILOR/CĂZUTI PENTRU/ ELIBERAREA POPORULUI” să se șteargă, ci să rămână pentru veșnicie, să știe tot arădeanul că soldații sovietici nu ne-au cotropit cu tancurile, aducându-ne comunismul, ci ne-au eliberat! Repet, asta pro­pune administrația liberală!
Detalii, detalii…
Îți stă mintea în loc când citești ce mobilizare de forțe, de specialiști, există pentru acest obelisc, ce eforturi se fac pentru salvarea lui, când, de fapt, nici nu ar trebui să mai existe! Citez: „Soclul, împărțit în trei registre, două principale și unul de legătură, prezintă: atac biologic, fisuri numeroase, graffiti și eflorescențe saline. Materialul este unul poros (beton mozaicat) fiind astfel impropriu un tratament umed. Datorită prezenței sărurilor la suprafață, este nevoie de un proces de desalinizare. Se vor cu­răța eflorescențele prin mijloace me­canice (periuțe, bureți, eventual micro­- freze), după care urmează un proces de extragere completă a sărurilor cu apă deionizată plus substanță de sprijin (ex. Argilă) – care favorizează migrația substanțelor către suprafață. Acest tratament se va face prin împachetări ale zonei afectate, după care se va înlătura materialul adăugat și se va cu­răța suprafața. Pentru zona afectată de graffitti este nevoie de umezirea locală a suprafeței și aplicarea unor comprese de bumbac înmuiat în solvenți (ex alcool) și tamponări succesive cu bumbac înmuiat în acetonă, pentru a dizolva graffitti-ul. În faza următoare este nevoie de astuparea fisurilor exis­tente și a lacunelor, prin mortare de restaurare, aplicate în straturi succesive și ținând cont de culoarea si textura materialului de bază. De ase­- menea, se va aplica cu seringi în interiorul rosturilor a unor materiale de consolidare (ex. silicat de etil). După astuparea fisurilor se poate începe procesul de curățare a întregului soclu printr-o metodă uscată, care să nu afecteze materialul. Astfel se propune micro-sablajul cu un abraziv foarte fin, precum dioxid de siliciu sau carbonatul de calciu care să nu afecteze materialul de bază. Procesul trebuie realizat la presiune joasă, la o distanța și cu un jet controlat, prin acțiune lentă și secțiune mică a jetului.
CILINDRU ȘI SFERĂ (piatră). Cilindrul realizat din piatră fiind afectat de o crustă bio-minerală se propune curățarea cu apă deionizată atomizată, care se bazează pe acțiunea de solvent a apei, care este redusă la particule foarte fine și asociată cu aer care intră în depunerile de suprafață. Curățarea se face gradual și nu duce la formarea de elemente dăunătoare. Nu se ac­ționează cu jet direct iar intervenția se face vara și nu la temperaturi sub 17° C. Tehnica constă în acționarea pe fâșii orizontale, de jos în sus. Înainte de începerea procesului de curățare, se va proteja soclul pentru a nu intra în contact cu apa.
Placa de marmură de pe soclul paralelipipedic, cu inscripția gravată: «GLORIE EROILOR/ CĂZUTI PENTRU/ ELIBE­- RAREA POPORULUI», cu dimensiunea de 56×76 cm va fi refăcută din ace- lași material și cu aceeași inscripție, păstrându-se culoarea și aspectul ini­țial al textului“.
Dacă pentru asta se dau banii arădenilor, orice comentariu este de prisos!

Recomandările redacției