Municipalitatea arădeană a făcut primele demersuri pentru constituirea Asociaţiei „Arad Capitală Culturală 2021”, care va coordona proiectele pentru vor fi derulate în cadrul programului pentru desemnarea Capitalei Culturale Europene în anul 2021, la care Aradul şi-a anunţat intenţia de participare.

Astfel, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută în sala Regele Ferdinand a Palatului Administrativ, au fost prezentaţi membrii fondatori ai Asociaţiei „Arad Capitală Culturală 2021” şi următorii paşi care se vor face pentru legiferarea acesteia.

Cooptarea membrilor fondatori ai asociaţiei s-a făcut după ce primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a avut întâlniri cu consilieri locali și reprezentanți ai unor instituții publice din subordinea autorităților locale, precum și ai instituțiilor de învățământ superior din Arad.

Astfel, membrii fondatori ai asociaţiei sunt Primăria Arad, Consiliul Județean Arad, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad, Universitatea „Aurel Vlaicu”, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, Biblioteca Județeană „AD Xenopol”, Filarmonica de Stat Arad, Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Complexul Muzeal Arad, Galeriile Turnu de Apă, Centrul Județean de Voluntariat, Fundația „Pro Prietenia”, Asociaţia „Cetatea Voluntarilor”, Elena Lăslean, Andrei Ando, Iosif Matula şi Lia Faur.

Conform celor precizate de Gheorghe Falcă, asociația va coopta, în cel mai scurt timp, mai mulți membrii fondatori, persoane juridice și persoane fizice, apoi va fi constituit un board, un consiliu director și unul de execuție.

Deşi nu este încă legal constituită, asociaţia are un director executiv, în persoana jurnalistului Andrei Ando, care a fost prezentat în cadrul conferinţei de presă. „Sperăm să putem finaliza săptămâna viitoare cooptarea noilor membri ai  asociației. Odată făcut acest pas, suntem siguri că în următoarea lună, vom putea înființa această asociație culturală”, a precizat Gheorghe Falcă.

Acesta a mai adăugat că pentru ca Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad şi Filarmonica de Stat să intre în asociaţie e nevoie de aprobarea Consiliului Local Municipal, iar conducerea Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură Arad va trebui să emită o decizie în acest sens.

Primarul Gheorghe Falcă şi-a mai manifestat intenţia de a avea o discuţie pe această temă cu liderii partidelor politice, pentru a avea un mesaj comun pe această temă.

De asemenea, în viitor, se intenţionează încheierea de parteneriate cu oraşe şi localităţi din judeţul Arad, cum ar fi Lipova, Şiria, Nădlac, Vinga, care au un potenţial ridicat din punct de vedere turistic şi cultural.

Totodată, municipalitatea se bazează şi pe sprijinul firmei lui Robert Palmer, care a elaborat mai multe proiecte în urma cărora au fost desemnate oraşe capitale culturale europene.

 

De unde se va finanţa asociaţia

Asociația va pregăti și va coordona programul manifestărilor și evenimentelor care vor fi susținute în Arad pentru a transforma orașul într-un potențial pol cultural european în anul 2021. Ulterior, asociația va pregăti dosarul de candidatură, care va fi depus anul viitor, la Ministerul Culturii. Primarul Gheorghe Falcă a mai anunţat că se estimează ca, pentru anul 2014, asociaţia să aibă un buget de 100.000 de lei, din cotizaţii, care vor fi plătite diferenţiat. Astfel, reprezentanţii administraţiei publice locale şi judeţene vor avea un nivel mai mare al cotizaţiei, persoanele juridice un nivel mediu şi persoanele fizice un nivel mai mic. În ceea ce priveşte participarea la această competiţie, primarul a mai spus că, indiferent de rezultat, este un câştig pentru municipalitate. „Intrarea în această competiţie este, din start, un câştig pentru Arad. Indiferent de rezultat, prin ceea ce vom face, Aradul va avea o altă imagine. Dacă vom câştiga, vom avea un sprijin financiar în plus. Dacă nu vom câştiga, municipalitatea poate să ducă mai departe proiectul, urmând să asigure din bugetul local, finanţarea evenimentelor programate”, a spus Falcă.

Primele evenimente

În contextul pregătirilor pentru depunerea candidaturii, Aradul va găzdui, în 4-5 martie, conferința internațională „Resurse și politici culturale”. În cadrul conferinţei, vor avea loc prezentări, studii de caz și ateliere, cu scopul de a identifica idei și direcții pentru marketingul și managementul cultural ale Aradului.

De asemenea, Filarmonica de Stat Arad va organiza, în 4 martie, un concert dedicat participării Aradului la competiţia Capitală Culturală Europeană 2021.

 

Recomandările redacției