capitala

Primăria municipiului Arad va participa, în calitate de membru fondator, la înfiinţarea Asociaţiei „Arad – capitală culturală europeană 2021”, conform unui proiect de hotărâre care va fi supus aprobării în şedinţa de luni a Consiliului Local Municipal.

În acelaşi proiect mai este prevăzut faptul că primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, va fi mandatat să reprezinte municipiul Arad la adunarea de constituire a Asociaţiei „Arad – capitală culturală europeană 2021”,  precum şi la stabilirea componenţei consiliului director şi a comisiei de cenzori ale asociaţiei.

Participării Primăriei Arad la constituirea patrimoniului iniţial al asociaţiei va fi cu suma de 100 lei, care se va asigura din bugetul local.

Sediul asociaţiţie va funcţiona, gratuit, în spaţiul de pe str. Horia, nr. 2, ap.6C, compus din trei birouri şi balcon, având o suprafaţă construită de 136 mp. În acest biroul şi-a desfăşurat activitatea de europarlamentar Iosif Matula, al cărui mandat în Parlamentul European se va încheia în 31 mai.

În acelaşi proiect de hotărâre se va aproba şi statutul asociaţiei care prevede, printre altele, scopul şi obiectivele asociaţiei.

„Scopul Asociației este de a promova Municipiul Arad în competiţia pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană, de a pune în valoare patrimoniul cultural arădean şi personalităţile municipiului, de a întări participarea civică în Arad prin stimularea voluntariatului şi a iniţiativelor de tineret, culturale, artistice, sportive, de divertisment”, se arată în proiect.

Obiectivele Asociaţiei stabilite în vederea îndeplinirii misiunii asumate prin realizarea scopului propus sunt următoarele: reprezentarea Aradului în competiţia pentru câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană-2021, organizarea de evenimente în vederea promovării patrimoniului cultural arădean, implicarea cetățenilor în elaborarea deciziilor și politicilor publice, în domeniul cultural, artistic, sportiv, social, de tineret, de divertisment, academic. De asemenea, printre obiectivele asociaţiei se mai află creșterea responsabilităților instituţiilor publice de cultură în raport cu cetățenii ca beneficiari direcți ai serviciilor publice culturale, promovarea elitelor din domeniile economic, social, cultural,învățământ, culte, dezvoltarea de parteneriate prin afilierea la organisme   naţionale şi internaţionale, realizarea de schimburi de experienţă cu oraşele care au avut titlul de capitală culturală europeană.

Tot pe lista obiectivelor se mai regăseşte şi protejarea şi promovarea valorilor arădene, persoane fizice, juridice, imobile, obiecte de patrimoniu, tradiții, indiferent de domeniul în care se manifestă și, după caz, de condiția socială pe care o au.

 

Recomandările redacției