Primăria vrea să oblige Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad să încalce legea

3
149

OLYMPUS DIGITAL CAMERABazându-se pe articolele din lege, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad a întocmit o reţea şcolară pentru anul viitor. Din păcate, neţinând cont de nici o propunere a inspectoratului, sfidând în acest fel şi legea, Primăria Arad a refuzat pur şi simplu avizarea reţelei şcolare pentru anul şcolar 2014-2015. „Inspectoratul Şcolar Judeţean Arad a demarat încă din 20 noiembrie procedura de organizare şi reorganizare a reţelei şcolare a unităţilor de învăţă­mânt preuniversitar de stat şi  parti­cular pentru anul şcolar 2014-2015. S-au avut în vedere toate aspectele legale, printre care: Ordinul M.E.N. nr. 5454/12.11.2013,  privind aprobarea Metodologiei pentru fundamentarea cifrei  de şcolarizare şi emiterea avizului conform în vederea organizării reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru anul şcolar 2014-2015 şi Anexa la ordin; prevederile Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulteri­oare, art. 19, art. 61, art. 94 alin. (2) lit. d), art. 95 alin. (1) lit. o); Legea admi­nistraţiei publice locale nr. 215/2001; Legea nr. 287/2009 privind Codul civil republicată, Cartea I, Titlul IV, – privind persoana juridică“, susţine Claudius Mla­din, inspectorul şcolar general al Aradului.
În continuare, şeful ISJ declară că „am propus o reţea şcolară care să ajungă în conformitate cu prevederile legale. Actuala structură a unităţilor de învăţământ nu mai corespunde din punct de vedere legal. Prin faptul că primăria nu dă avizul reţelei şcolare şi nu aceptă modificările propuse de noi, dorind păstrarea reţelei de anul trecut, ne obligă să încălcăm legea“.
În vederea eficientizării reţelei şcolare, a creşterii calităţii actului educaţional, a unei mai bune organizări admi­nistrative a unor unităţi, a rearondării structurilor în funcţie de zone ale oraşului, a diminuării numărului de unităţi cu probleme în încadrarea în bugetul alocat privind cheltuielile de personal calculate conform cos­tului standard per elev, IȘJ a hotărât ca Liceul Tehnologic  de Transporturi Auto „Henri Coandă” Arad să fuzioneze, prin absorbţie cu Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” Arad (cu domeniul Mecanică) şi cu Liceul Tehnologic de Electronică şi Automatizări „Caius Iacob” Arad (cu domeniul Electric).  Totodată s-a hotărât ca Liceul Tehnologic „Iuliu Mol­dovan” Arad să fuzioneze prin absorbţie cu  Colegiul Tehnic de Construcţii şi Protecţia Mediului Arad, urmând să rămână ca unitate cu personalitate juridică – Colegiul Tehnic de Construcţii şi Protecţia Mediului (în anul şcolar curent, Liceul Tehnologic  „Iuliu Moldovan” a reuşit, cu  mare dificultate funcţionarea cu un număr de elevi impus de art. 19  alin. 1 din Legea nr. 1/2011 pentru a putea fi constituită ca unitate cu personalitate juridică,  neîncadrându-se în bugetul alocat pe cost standard privind cheltuielile de personal).
Toate aceste propuneri nu au fost luate însă în seamă de Primărie. „În cazul în care vom fi chemaţi în consiliul local pentru a ne expune opinia, vom argumenta, odată în plus, motivele pentru care reţeaua şcolară trebuie să sufere modificări“, încheie Mladin.
(G.A.)

3 COMENTARII

 1. Termenul de liceu, inainte de „reforma invatamantului” , semnifica o unitate scolara de elita, unde numai o mica parte din absolventii scolii generale aveau acces. Bineinteles, asta dupa un examen de admitere serios. Acum, liceu = loc de munca pentru un numar mare cadre didactice. Iar de calitatea absolventilor, nu mai avem ce vorbi. Stii – bine, nu stii, iar bine. Important sa fie numar cat mai mare de clase / elevi, indiferent daca au sau nu chemare.

 2. Buna ziua,

  Din câte ştiu în viitor se va pune o bază accentuată pentru şcoli profesionale „adevărate”. Ce se întâmplă la ora actuală cu şcolarizarea este o parodie. Toată lumea ştie că sunt probleme extrem de mari în învăţământ/sănătate/politică/etc.
  Cine ia în seamă, că cei care merg la licee de elită, se duc şi la meditaţii foarte costisitoare chiar la profesori care predau în clasele respective.
  Ar trebui desfiinţate sau retehnologizate liceele tehnologice. Majoritatea utilajelor sunt din anii 1970-1980.
  Eu propun demisia tuturor cadrelor de conducere şi de la ISC şi ocuparea posturilor numai prin concurs şi plan managerial. Se poate opta şi pentru o colaborare cu firme private care solicită şi finanţează anumite calificări pentru angajaţii existenţi/propuşi.
  Eu tot nu înţeleg de ce sunt în posturi de conducere profesori de sport.
  O mare parte din această brambureală a pornit de la o d-nă minister.
  Cu stima
  H.L.

 3. Mai o notificare,
  Am o mare stimă pentru Iuliu Moldovan dar cred că Grupul Şcolar Forestier trebuia să se numească „Iosif Lengyel”. Dar aşa se întâmplă când în posturi de conducere sunt persoane care nu cunosc şi nu apreciază istoria Aradului. Apropo, despre ce istorie vorbim.
  Cu stimă
  H.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.