iluminatMai multe clădiri reprezentantive din municipiul Arad vor fi iluminate arhitectural, în următorii trei ani, în urma uner investiţii realizate de societatea care a concesionat serviciile de iluminat public.
Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă susținută la Primărie, programul de investiții din acest an, în ceea ce priveşte modernizarea sistemului de iluminat în oraş.
Pe lângă investiţiile de modernizare se doreşte realizarea iluminatului arhitectural pentru punerea în valoare a unor edificii reprezentantive ale oraşului.
Astfel, printre propunerile privind iluminatul arhitectural se regăsesc Podul Traian, Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime”, Casa cu Lacăt, Casa cu Ghiulele din Aradul Nou, Biserica Evanghelică Luterană, clădirea Preparandiei şi Colegiul Naţional „Moise Nicoară”.
„Iluminatul arhitectural se va realiza pe o perioadă de trei ani. Cel mai rapid se va putea interveni la Podul Traian, la Colegiul Naţional «Moise Nicoară», unde există un sistem de iluminat arhitectural care trebuie îmbunătăţit, iar anul viitor, se va putea face iluminatul arhitectural la Catedrala Arhiepiscopală”, a spus Gheorghe Falcă.
Acesta a mai adăugat că investițiile în sistemul de iluminat vor urmări patru direcții: modernizarea, creşterea numărului de lămpi, extinderea sistemului şi implementarea unui sistem de telegestiune pentru eficientizarea funcţionării.
Astfel, modernizarea sistemului de iluminat public, prin înlocuirea copurilor de ilumimat actuale cu lămpi LED, se va face pe străzile Andrei Șaguna, Bodrogului, Clujului, Gh. Doja, Cpt. Ignat, Liviu Rebreanu şi Abatorului.
Extinderea sistemului de iluminat se va face în zone noi precum strada Steagului, Orient, dar şi în cimitire, sau prin creșterea numărului de corpuri pentru mărirea intensității luminoase pe magistrale de circulație. De exemplu, pe Bulevardul Titulescu, se va moderniza sistemul de iluminat pe fiecare sens de mers.
Prin implementarea sistemului de telegestiune pentru eficientizarea funcționării, se urmăreşte să se producă aprinderea şi stingerea sistemului de iluminat în timp util, astfel încât să nu se mai întâlnească situaţii în care deşi afară nu mai este întuneric, lămpile stradale se se afle în stare de funcţionare.

Recomandările redacției