taxeHotărârea de Guvern care stabileşte că impozitele şi taxele locale pot fi majorate cu rata inflaţiei de autorităţile publice locale este interpretată diferit de edilii arădeni. La nivelul municipiului, consilierii fideli primarului Gheorghe Falcă au aprobat majorarea cu 16% a taxelor şi impozitelor cu condiţia ca Hotărârea de Guvern să fie publicată în Monitorul Oficial, ceea ce s-a şi întâmplat.
Cei mai mulţi primari cu care am stat, ieri, de vorbă, ne-au spus însă că Executivul lasă la latitudinea autorităţilor locale dacă majorează sau nu dările şi pe cale de consecinţă au decis să le păstreze la nivelul de anul trecut, pentru a nu împovăra populaţia. „Nu am mărit impozitele şi taxele locale în ultimii trei ani de zile şi nu vrem să le majorăm de acum. Ne-au mai rămas bani de anul trecut, nu avem nicio datorie şi aşteptăm încă doi investitori. Hotărârea de Guvern nu este obligatorie, autorităţile locale având posibi- litatea să majoreze sau nu impozitele cu rata inflaţiei. Populaţia este şi aşa destul de sărăcită. Nu putem să venim noi să cerem mai mulţi bani. Dacă era obligatoriu, era alt­ceva”, a declarat Gheorghe Burdan, primarul oraşului Chişineu-Criş. Acesta susţine că nivelul taxelor şi impozitelor din oraş a fost stabilit prin Hotărârea de Consiliu numărul 81 din 21 noiembrie 2012, fiind votată de toţi cei 15 consilieri. Faptul că nu nu cer mai mulţi bani de la populaţie nu împiedică autorităţile locale din Chişineu-Criş să deruleze o serie de proiecte. „Avem un proiect de patru milioane de euro, pe Programul Operaţional Regional, pentru asfaltarea de străzi, avem proiecte pentru piste de biciclete, pentru grădiniţe, pentru un bloc de locuinţe ANL.  În ceea ce priveşte taxele şi impozitele pentru 2013, trebuie spus că s-a aprobat o bonificaţie de 10% pentru cei care plătesc până pe 31 martie”, a mai spus Burdan.
„Nu e mult să nu se termine şi puţin să nu se ajungă”
Nici edilii din Seleuş nu au majorat majoritatea taxelor şi impozitelor. Primarul Cristian Branc spune că sătenii sunt şi aşa destul de împovăraţi, astfel încât s-a decis să nu se opereze majorări decât acolo unde a fost obligatoriu. „La noi este o vorbă «Nu este mult să nu se termine şi puţin să nu se ajungă». Încercăm să ne descurcăm cu ce avem. Am fost nevoiţi însă să creştem cu 10% taxele pentru mijloacele de transport, care erau mai mici decât cuantumul prevăzut prin Hotărârea de Guvern. La fel s-a întâmplat şi în cazul impozitului pe terenurile extravilane pentru persoanele juridice. Hotărârea a fost adoptată  pe 31 decembrie, după apariţia hotărârii în Monitorul Oficial”, povesteşte Branc.
Locuitorii comunei Săvârşin vor plăti şi ei aceleaşi dări ca anul trecut.  „Am avut o şedinţă de consiliu în ultima săptămână din anul trecut şi am de­cis să nu creştem impozitele şi taxele. Dacă vom fi obligaţi prin Hotărârea de Guvern să le majorăm, le vom majora. Atunci vom face şi o dezbatere publică, să vedem ce părere au oamenii”, a declarat Ioan Vodicean, primarul din Săvârşin.
Primarul Ştefan Muscă, de la Olari, este de aceeaşi părere. Oamenii sunt prea săraci pentru a suporta o creştere a taxelor şi impozitelor. „Este adevă­rat, ne-ar trebui bani la Primărie, dar locuitorii sunt săraci. Nu am majorat nimic şi înclinăm spre a nu le majora. Şi aşa am avut probleme cu încasările, contribuabilii susţinând că nu au bani”, a ţinut să precizeze Muscă.
De asemenea, la Zimandu Nou actuala administraţie a hotărât ca taxele şi impozitele să rămână similare celor de anul trecut. Primarul Dorel Vidran ne-a declarat că „pe cât posibil vom rămâne la taxele de anul trecut, nu vrem ca localnicii să suporte alte creşteri“.
Şi la Zădăreni taxele vor rămâne la fel, ne asigură primarul Doina Petri. „Am ţinut şedinţă de Consiliu Local în 31 decembrie şi nu a fost aprobată mă­rirea taxelor de către consilierii locali. Deci acestea vor rămâne simi­- lare celor din anul trecut“.
La rândul lor şi edilii din Zărand au căzut de comun acord să rămână cu acelaşi nivel al taxelor şi impozitelor de anul trecut. „La noi lumea este destul de săracă – în zonă sunt puţine oportunităţi pentru locuri de muncă – şi o mărire de taxe nu ar fi bine primită de nimeni. Prin urmare am hotărât să rămânem la nivelul anului 2012“,  ne-a spus viceprimarul Ioan Drăgan.
La Vinga, actuala administraţie tratează diferit situaţia, primarul Cosmin Negrei, precizând, ieri, că: „taxele vor rămâne la fel ca în anul trecut, iar impozitele vor suferi doar mărirea datorată inflaţiei, conform Hotărârii de Guvern numărul 1309 din 27 decembrie 2012“.
Primarul din Vladimirescu, Ioan Crişan ne-a spus de asemenea că membrii Consiliului Local nu au aprobat majorarea cu 16%. „Vom modifica doar obligaţiile stipulate prin Codul Fiscal. Cât priveşte dările locale, acestea vor rămâne la nivelul celor din anul ce s-a încheiat, Consiliul Local neaprobând mărirea cu 16%“.
La Şiştarovăţ, administraţia a considerat necesară creşterea dărilor locale măcar cu valoarea inflaţiei, după cum stipulează HG1309/27.12.2012. Primarul Marinel Jurjescu a precizat că s-a limitat însă doar la valorile precizate în hotărârea amintită, considerând că va fi mai uşor pe viitor când se va impune totuşi o ajustare a acestor taxe şi impozite. La rândul său, Cornel Popa, primarul comunei Hăşmaş spune că aleşii locali au fost nevoiţi să majoreze impozitele şi taxele pentru că aşa le-a cerut legea. „Actul normativ prin care se permite autorităţilor locale să nu majoreze taxele şi impozitele nu a fost încă adoptat. Vineri am adoptat şi noi o hotărâre de consiliu conform căreia taxele şi impozitele rămâneau la fel ca anul trecut. Duminică însă, după publicarea Hotărârii de Guvern, a trebuit să majorăm şi noi dările. Aşa ne-a obligat legea”, a spus Popa.
Florica Bunaciu
Lucian Şerban

  • aradean platitor de impozite spune:

    Asa ne trebuie,dacà n-am invatat cà „alesii” municipiului isi vad numai de interesele lor.Avem una dintre cele mai scumpe termoficari din tara,avem un oras plin de gropi,zapada cazuta de 3 sapt.asteapta soarele ca sà dispara,dar noi platim taxe majorate.NU LE PLATITI-

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției