Primăriile şi şcolile vor trebui să se ocupe de copiii ai căror părinţi sunt peste graniţă

0
243

copii singuri

Copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate ar urma să beneficieze de mai multă atenţie din partea instituţiilor statului. Atât serviciile sociale din primării, cât şi unităţile şcolare ar urma să aibă mai multe responsabilităţi faţă de copiii rămaşi singuri, după ce părinţii au plecat la muncă peste graniţă.

Guvernul a aprobat noi măsuri prin care completează procedura de monitorizare a modului de creştere şi îngrijire a copiilor cu cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate, serviciile de care aceşti copii pot beneficia, precum şi modul de lucru al autorităţilor publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale.

Potrivit actului normativ, serviciul public de asistenţă socială va solicita şcolilor în ultimul trimestru al fiecărui an, informaţii cu privire la copiii cu un singur părinte plecat în străinătate, cu ambii părinţi plecaţi în străinătate, cu părintele unic susţinător plecat în străinătate şi a celor reveniţi în ţară după ce au fost plecaţi cel puţin 12 luni, iar şcolile vor fi obligate să trimită serviciului public de asistenţă socială listele nominale cu toţi copiii aflaţi în aceste situaţii, în cel mult 15 zile de la solicitare.

De asemenea, reprezentantul serviciului public de asistenţă socială va trebui să urmărească randamentul şcolar al copilului şi, în cazul scăderii acestuia, va trebui să îl informeze în scris pe învăţător sau diriginte care, la rândul său, are obligaţia de a solicita sprijinul consilierului şcolar. Cadrele didactice vor trebui să solicite sprijin pe linie şcolară şi integrare socială. De asemenea, serviciile sociale vor trebui să apeleze la psihologi, în cazurile în care copiii au nevoie de asistenţă.

La nivel de Arad, numărul copiilor a căror părinţi sunt plecaţi la muncă peste graniţă nu poate fi cuantificat. Asta arată datele oficiale referitoare la serviciile sociale din judeţul nostru. Deşi o statistică reală a copiilor rămaşi fără grija părinţilor nu poate fi întocmită, autorităţile spun că, numărul acestora este în continuă creştere. Nu se ştie câţi copii au nevoie de sprijin, deşi viitorul lor depinde de suportul acordat.

În ultimii cinci ani, numărul copiilor rămaşi fără grija părinţilor, plecaţi peste hotare să muncească a crescut cu 283 la sută, conform datelor oficiale. În evidenţa autorităţilor figurează sute de copii cu familii peste graniţă însă, în realitate, numărul acestora este mai mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.