primarPrimarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă,  a participat la Bucureşti, la  o dezbatere pe tema proiectelor şi domeniilor prioritare cu impact asupra dezvoltării locale, care vor fi finanţate  din fonduri structurale în următorii şapte ani.

Aceasta a fost prima întâlnire dintre ministrul Eugen Teodorovici şi conducerea structurilor asociative ale Autorităţilor Administraţiei Publice Locale pe marginea Acordului de Parteneriat pentru fondurile europene structurale şi de investiţii aferente exerciţiului financiar 2014 – 2020.

Zeci de primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene prezenţi la întâlnire au luat atitudine, pentru prima dată de la publicarea acestor importante documente, iar ministrul Eugen Teodorovici şi directorul Direcţiei Generale Programe Europene din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Gabriel Friptu, au răspuns întrebărilor reprezentanţilor administraţiei publice locale.

Unul din principalele subiecte abordate de  reprezentanţii autorităţilor locale l-a constituit problema achiziţiilor publice.

În acest sens, la cererea Comisiei Europene, Ministerul Fondurilor Europene va pregăti o strategie pentru achiziţiile publice, care va viza cadrul legislativ, cel instituţional şi pregătirea autorităţilor contractante.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a declarat că, din punctul său de vedere, procedurile de achiziţii publice pot fi îmbunătăţite.

Acesta a cerut autorităţilor centrale să stabilească proceduri clare pentru achiziţiile publice.

“În prezent primarii şi reprezentanţii Consiliilor Judeţene trebuie să semneze orice hârtie de începere a unei proceduri de licitaţie.  Nu cred că este necesar acest lucru. Rugămintea tuturor este să reuşiţi să faceţi clare aceste proceduri, să eliminăm politicul din zona procedurilor de achiziţie publică, pentru a nu ajunge într-o asemenea situaţie, doar pentru faptul că muncim”, a subliniat Gheorghe Falcă.

De asemenea, Institutul pentru Politici Publice a prezentat o sinteză naţională a principalelor categorii de proiecte domenii prioritare de finanțare, rezultată în urma informațiilor furnizate de autoritățile municipale din România.

Sinteza a constituit punctul de plecare al discuțiilor despre conturarea profilului portofoliului de proiecte de investiții necesare administraţiei publice locale și finanțabile în următorul exercițiu financiar.

Referitor la acest subiect, Gheorghe Falcă a declarat că “absorbţia în programul Phare a fost foarte ridicată graţie descentralizării şi simplificării procedurilor utilizate. POSDRU este menţinut şi în acest exerciţiu financiar la un nivel foarte înalt al alocărilor financiare, deşi nu este un program care produce dezvoltare reală, banii ducându-se în buzunarele firmelor de consultanţă tehnică. Fondurile din asistenţa tehnică trebuie să meargă spre administraţia locală, nu către cea centrală, aşa cum s-a întâmplat în exerciţiul 2007 – 2013”.

Dezbaterea “Perspectiva administraţiei locale privind proiectele și domeniile prioritare cu impact asupra dezvoltării locale, finanțabile din fonduri structurale în următorii 7 ani” a avut loc în Bucureşti,  la începutul acestei săptămâni şi a fost organizată  de Institutul de Politici Publice.

 

Recomandările redacției