Alegerile euro-parlamentare au venit ca un pansament pentru Arad. Candidatul Gheorghe Falcă a trecut pragul și a dat funcția de primar pentru un mandat la Bruxelles. Mulți arădeni au văzut răsărind soarele și pe străzile lor (acelea pline de gropi si mormane de gunoi), din categoria acestora făcând parte și suporterii celei mai titrate grupări fotbalistice din Provincie. Chiar zilele trecute, Dani Proca, președintele Suporter Club UTA, recunoștea că e ceva mai optimist privind termenul de finalizare a arenei „Francisc Neuman”, asta însemnând anul electoral 2020.
Iar primarul interimar al orașului confirmă acest lucru, ștergând cu buretele peste promisiunile pe care colegi din administrația locală și județeană, i le-au făcut lui Laszlo Balint, noul antrenor al UTA-ei. Invitat la emisiunea „Audiențe Matinale” a colegilor de la Radio Arad, Călin Bibarț a fost provocat de un ascultător cu următoarea întrebare: „Riscați să dați un termen de finalizare a stadionului Francisc Neuman, de genul toamna anului 2020 sau primăvara anului 2030?”
Simțind doza de mișto, edilul a parat: „Îl las pe dânsul să aleagă deadline-uri așa de lungi, eu nu mi le-am propus”. Apoi, Călin Bibarț a început o poveste lungă, ca la gura sobei, în care – bineînțeles – a dat vina în special pe Guvernul dușman, dar și pe firmele constructoare care intră des în insolvență și-și pierd prea ușor muncitorii. Ce am mai observat este că până la un anumit punct, primarul interimar a folosit „noi”, referindu-se la administrația locală, iar apoi a personalizat-o cu un „eu” apăsat. Vorba aia, ”L’État, c’est moi!”, vorba lui Louis al XIV-lea, preluată și împământenită și de predecesorul Falcă.
Dar, vă lăsăm „pradă” zicerilor lui Bibarț încercând să nu intervenim decât cu un punct sau câteva virgule sau, poate, un cuvânt de legătură în așa fel încât arădeanul să înțeleagă ce a dorit să spună primarul lui. „După cum se știe, este o lucrare în derulare de foarte mult timp și nu vreau să fac arheologie și niciodată nu mă veți auzi cu moștenirea grea, pentru că mi se pare că este penibil. Depinde cum definim termenul de finalizare a lucrării. Nu vreau să tot repet, dar poate că până la urmă unii de bună credință vor înțelege. Am avut șansa să primim 2,5 milioane de euro de la Guvernul României prin Compania Națională de Investiții, după care, actualul guvern, de trei ani încoace, deși aveam contract semnat și parafat și așa mai departe, nu a mai finanțat cu 2,5 milioane de euro lucrarea de la Arad. Acest lucru ne-a făcut pe noi să pierdem niște timpi foarte importanți bătând pasul pe loc, sperând, sperând că vin acești bani. În ultimă instanță, văzând că acești bani nu mai vin, a trebuit să dăm noi drumul la licitație, să facem din banii arădenilor…Ceea ce a făcut să pierd aproape doi ani de zile, să am de abia din primăvară contractul cu cei care să-mi facă gazonul. Și nu e doar niște nisip cu pus iarbă, ci este cu sisteme de irigat și așa mai departe. Este o lucrare în desfășurare, altfel se termina anul trecut. Încă nu am contractul pentru ceea ce era prevăzut acolo… să se facă acolo sus, pentru partea de presă și așa mai departe. Dar, la un moment dat, dacă va fi cazul, dăm drumul fără partea aceea, ceea ce nu este ok. Mai sunt niște închideri, sub betoanele stadionului sunt construcții, vestiare și așa mai departe. Când te uiți de afară ți se pare că arată urât, acelea vor trebui să fie închise, e o altă licitație mică pe așa ceva. Apoi mai erau suplimentare pentru iluminat acolo….care era prevăzut tot așa, că primesc banii de la Guvern și nu i-am mai văzut nici eu, nici arădenii. Dar, îi vedem la Târgu Jiu, dacă vor să meargă, sau la Alexandria, în Teleorman. Asta nu mai e vina niciunuia din administrație, începând de la primar și terminând cu funcționarii. Noi am fost de bună credință și dacă aveam o șansă să primesc niște bani de la guvernul central, nu de la bugetul local, am vrut să o fructificăm. Din păcate, nu
s-a putut pentru că oamenii politici, inclusiv cei de aceeași culoare politică cu a guvernului PSD-ALDE din Arad, s-au opus în speranța că oameni de bună credință, cum e și dânsul care a întrebat, necu­noscând astfel de detalii, vor înjura primarul și pe cei din Primărie că nu termină stadionul. Prin urmare, eu zic, că în cursul anului viitor va fi terminat, dacă nu mai am vreo surpriză cu vreun constructor. Pentru că mi se întâmplă de multe ori ca după ce îmi câștigă licitația mai intră în insolvență sau eu mai știu pe unde. Sau să vină să ridice din umeri că i-au plecat oamenii în Germania și el ce face? Și atunci ești în postura în care întrebi pe fiecare ce ar face, reziliezi și reiau încă doi ani întreaga procedură, pentru că legea , dacă ar fi una elastică pentru oameni normali, ar spune: «Măi omule cu cât a câștigat respectivul licitația? Cu 5 lei, dar uite că nu mai vrea să o facă. Dă hârtie că nu poate, ai pe altcineva care poate cu 5 lei, dă-i lui și de mâine dimineață lasă-l să o facă. Aaa, păi nu, că îl favorizezi pe Ionică, prietenul lui nu știu cine»”, a spus primarul interimar la microfonul Radio Arad.
Așadar, Bibarț susține că principalul „merit” pentru intrarea, în curând, a stadionului „Francisc Neuman” în Cartea Recordurilor la capitolul: „Cea mai mică arenă de fotbal construită în cel mai lung timp posibil” îl are Guvernul. Replica a fost dată în urmă cu aproape două luni de zile de senatorul de Arad, Mihai Fifor. „Primăria municipiului Arad s-a poziționat fals în acest subiect, iar adevărul este unul singur. Compania Națională de Investiții, lucru afirmat și de directorul Companiei aici, la Arad, nu avea cum să preia obiectivul stadionului «Francisc Neuman», dacă el nu era finalizat până la stadiul necesar preluării sale. Asta însemna că Tehnodomus, care construiește la nesfârșit acest stadion, să-și termine partea, să iasă din șantier, pentru ca apoi obiectivul să fie înscris la cartea funciară și predat cu toate actele în regulă către CNI, în așa fel încât aceasta să-și poată executa partea de lucrări. Asta însemna aco­perirea arenei, gradenele și iluminatul (n.a. în urmă cu doi ani se discuta și de cheltuielile cu noul gazon). Din păcate, aceste proceduri nu s-au făcut niciodată și nu știm să vă explicăm de ce. Mi se pare de prost gust ca municipalitatea să arunce în spatele CNI sau a Guvernului ceea ce nu reușește să realizeze. Așadar, municipa­litatea a declinat nevoia de sprijin din partea CNI. Dar, stadionul va fi gata
într-o bună zi, nu știm când, dar va fi gata. Păcat că echipa UTA, un club de renume în fotbalul românesc ce merită o soartă mai bună, încă așteaptă. Între timp, vedem tot felul de improvizații, condițiile în care se antrenează și joacă echipa nu sunt în regulă, dar – din păcate – nu depinde de Guvernul României ca lucrurile să stea altfel”, a spus parlamentarul pesedist.
Fără a ține partea vreunei tabere politice, căci – până la urmă – toți sunt o apă și un pământ, iar halul în care a ajuns țara stă mărturie acestui lucru, ceea ce spune Fifor are mai multă logică. Și, culmea, acest lucru era cunoscut și de Primăria Arad. Doar că, într-adevăr, ce mai putea face instituția de la kilometrul zero dacă firmei constructoare i-au plecat muncitorii în Germania, iar ea a intrat, la rându-i, în insolvență? Vă spunem noi, cu Falcă la timonă nimic, dar poate se mai schimbă lucrurile dacă tot vorbim despre oameni noi, (mai) tineri, dintr-un alt val.

Recomandările redacției