Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a susţinut, luni, într-o conferinţă de presă, că blocarea investiţiilor din certificate verzi prin Programul româno-elveţian la CET Arad ar putea duce la creşterea preţului gigacaloriei în cazul în care proiectul se va derula printr-un parteneriat public-privat.
Gheorghe Falcă a atras încă odată atenţia asupra faptului că politicienii Aradului, în special cei care se află la Putere, dar şi Prefectura ar trebui să facă presiuni la Ministerul Economiei, care, în opinia primarului, ţine blocat Programul Româno-Elveţian.
Primarul este de părere că Guvernul nu a mai alocat banii din certificatele verzi, cerând acum autorităților locale să atragă investitori privați la CET, care, crede primarul, dacă ar aduce bani, ar urma să îi recupereze de la populație, prin practicarea unor tarife ridicate pentru energia termică. „Dacă vine o firmă privată să investească la CET există riscul să crească preţul gigacaloriei. Populaţia Aradului şi Primăria Arad şi-au făcut treaba. Populaţia a plătit facturile, iar Primăria a suportat subvenţiile în locul Guvernului. Acum ne confruntăm cu o problemă de management. Banii există, sunt aprobaţi de Comisia Europeană din 2013. Suntem în 2015 şi nu am primit de la minister această finanţare. Cei de la Bucureşti au interesul ca investiţia să fie continuată printr-o firmă privată”, a explicat Gheorghe Falcă.
SC CET Arad SA a demarat în anul 2012 investițiile pentru retehnologizarea sursei de producere a energiei termice în municipiul Arad „Centrală în ciclu combinat cu turbină pe gaze, cazan recuperator și acumulator de căldură”, obiectiv inclus în Planul National de Investiții și în Aplicația aprobată prin Decizia C(2012) 4564 din 06.07.2012 a Comisiei Europene, pentru care Uniunea Europeană acordă producătorului de energie un grant de minim 25 % din valoarea cheltuielilor eligibile (aproximativ 12.500.00 euro), în baza art. 10c al Directivei 2003/87/CE revizuita prin Decizia 2009/29/CE, pentru perioada 2014 – 2020, condiționat de dovada inițierii investițiilor proprii cuprinse în PNI.
Scopul investiției de retehnologizare este asigurarea continuităţii în furnizarea energiei termice către populaţie în municipiul Arad, creşterea eficienței în producerea energiei termice și electrice și reducerea emisiilor poluante concomitent cu obținerea unui preţ de producţie al energiei termice cât mai accesibil pentru populaţie.
Conform municipalității, aceste investiţii vor duce la creşterea eficienţei energetice de la 15 la sută la 72 la sută şi reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
De asemenea, aceste investiţii vor genera un preţ al energiei termice livrate populaţiei de 16 euro/gigacalorie, faţă de 32 euro cât este în prezent.
Paula Bulzan

Recomandările redacției