Patru cetăţeni de origine siriană au fost depistaţi în judeţul Arad, în noaptea de duminică spre luni. Este vorba despre patru bărbaţi cu vârstele cuprinse între 25 şi 30 de ani, care au fost depistaţi în zona gării din Păuliş. Cei patru nu vorbesc limba română sau altă limbă de circulaţie internaţională şi au ajuns în judeţul nostru, călătorind pe ruta Siria-Turcia-Ser­bia-România.
„Cei patru bărbaţi au fost conduşi la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil din Timişoara, pentru a se demara procedura specifică pentru acordarea unei forme de protecţie internaţională”, a declarat comisa­r-şef Mitică Purcaru, şef al Ser­- viciului pentru Imigrări Arad. Sirienii au fost depistaţi de poliţiştii de la Postul de Poliţie Păuliş şi s-a stabilit că cei patru nu deţin do­cumente de identitate.  La nivelul Inspectoratului General pentru Imigrări, urmează să se demaraze procedurile specifice în astfel de cazuri. Potrivit autorităţilor, cei patru au solicitat o formă de protecţie în România şi în prezent  în cazul lor a fost demarată procedura de azil, ceea ce înseamnă înregistrarea cererii, emiterea unor documente şi sunt intervievaţi  pentru a se analiza motivele care stau la baza venirii lor, etape care vor fi parcurse pe rând în perioada următoare.
Deşi România a votat împotriva cotelor obligatorii de primire a refugiaţilor, în cele din urmă va trebui să se supună deciziilor luate la Bruxelles, după ce miniştrii de Interne ai statelor UE au aprobat, în reuniunea din 22 septembrie, sistemul propus de Comisia Europeană privind distribuirea a încă 120.000 de refugiaţi. Decizia a fost luată cu o majoritate calificată, o măsură neobişnuită pentru că de obicei deciziile în Consiliu se iau cu unanimitate. Astfel, a fost ignorată opoziţia celor patru state din Estul Europei – România, Cehia, Slovacia şi Ungaria, care au votat împotriva mecanismului suplimentar de relocare a refugiaţilor. Cele patru state vor participa însă la acest mecanism, pentru că sunt obligate de tratatele UE, o dată ce au recunoscut rezultatul votului. Conform cifrelor propuse de Comisia Europeană, România urma să primească în total 6.351 de refugiaţi – 1.705 prin primul mecanism aprobat în iulie la Bruxelles şi restul prin mecanismul aprobat în septembrie. Al doilea mecanism de relocare a 120.000 de refugiaţi urmează să se desfăşoare în două etape, pe doi ani. În primul an, România va primi 2.475 de refugiaţi, care se adaugă la cei 1.705 conveniţi deja prin primul mecanism. În al doilea an, conform cotelor convenite acum însă care pot fi modificate, României îi mai rămân de primit 2.171 refugiaţi. Din fericire însă, până acum, numărul refugiaţiilor care au ajuns în România este mic, comparativ cu ceea ce se întâmplă în ţările vecine.

  • Talvald Farseer spune:

    „Sirienii au fost depistaţi de poliţiştii de la Postul de Poliţie Păuliş şi s-a stabilit că cei patru nu deţin do­cumente de identitate.”

    acum orice imigrant ilegal care are haine curate si frumoase NU minte cand spune ca nu are documente de identitate.

    oameni buni, incercati sa ganditi cu capul vostru: are haine aranjate, dar a uitat / pierdut actele, care sunt FOARTE necesare cand treci granita, toata lumea TREBUIE sa stie asta.

    nu e evident ca nu au acte INTENTIONAT?

    • lavrandon spune:

      Si care e problema ta Talvald?

      • Talvald Farseer spune:

        problema mea e:
        persoana care a tras concluzia (indiferent daca e purtatorul de cuvant al politiei sau persoana care a scris articolul, sau ambele persoane) ne considera imbecili (gasesti alta explicatie pentru o concluzie care este clar lipsita de baza in lumina informatiilor din ACELASI articol)
        SAU
        nu obisnuieste sa gandeasca cu propriul cap, ci inghite totul pe nemestecate

        care e problema ta?
        ca indemn oamenii sa gandeasca cu propriul cap?
        te sperie sa iti folosesti propriul intelect sau ca altii isi vor folosi propriul intelect?

    • elf spune:

      te referi la teroristi… cumva?

      • Talvald Farseer spune:

        nu exclud posibilitatea. fiecare trage concluziile proprii, in lumina informatiilor primite.

        pur si simplu mi se pare extrem de suspect modul in care se ajunge la concluzia ca sunt sirieni, cand nu au nici macar acte (in afara de faptul ca o tara in situatia Siriei ma indoiesc ca emite acte cu grad mare de securitate = cetatenii altor tari pot cumpara acte false care sa ateste ca sunt sirieni)

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției