România sărbătorește, mâine, Ziua Regalității, iar prințul Nicolae, nepotul regelui Mihai, va vizita din nou județul Arad, urmând să se oprească la Pecica. Pecicanii care simpatizează monarhia au astfel ocazia să sărbătorească ziua de 10 Mai împreună cu unul dintre membrii de marcă ai Familiei Regale, care, în ciuda certurilor avute cu principesa Margareta și principele Radu, reprezintă o variantă demnă de luat în seamă dacă se va pune problema revenirii la monarhie. Mulți dintre români văd în el pe urmașul de drept al bunicului său, al regelui alungat din țară de comuniștii veniți cu tancurile sovietice, care a fost atât de iubit.
Prințul Nicolae este fiul Principesei Elena a României (și al profesorului doctor Robin Medforth-Mills, fiind la un moment dat al treilea în ordinea de succesiune la tronul României conform Statutului regal din 2007. A vizitat pentru prima dată România alături de Regele Mihai în anul 1992 pe când avea vârsta de doar șapte ani. Era un băiețel care era perceput de monarhiști încă de pe atunci ca fiind urmașul regelui, având în vedere că acesta avea doar fiice.
Vă mai amintiți unul dintre sloganele simpatizanților monarhiei care au apărut la întoarcerea în țară a regelui? „Nu mai vrem 10 Mai, fără regele Mihai!” Ei, bine, mâine se va celebra primul 10 Mai, fără rege. De data aceasta nu mai sunt comuniștii vinovați, ci legea firii, iar după cum scriam imediat după moartea sa, România este mai săracă, iar românii sunt mai singuri acum. Ultimul monarh al României a fost o personalitate care prin forța împrejurărilor a marcat istoria României și a Europei în ultimii 70-75 de ani. A fost ultimul rege și ultimul mareșal al țării, ultimul șef de stat din cel De Al Doilea Război Mondial rămas în viață, un șef de stat care a avut un rol hotărâtor în schimbarea cursului războiului prin întoarecerea armelor împotriva Germaniei hitleriste. Scriam tot atunci că deși regele a stabilit că principesa Margareta este moștenitoarea sa, iar prințul Nicolae, deși a fost exclus din linia succesiunii reprezintă și el o soluție pentru Mișcarea Monarhistă. Văzând ceea ce
s-a întâmplat în țară în ultimele luni, nu pot să nu mă gândesc că poate ar fi mai bine dacă am avea în fruntea statului un monarh, o persoană care să fie respectată de toată lumea, care să nu intre în tot felul de conflicte cu diverși actori politici și care să reprezinte un factor de stabilitate, un reper.
Cum Republica a fost instaurată fără niciun fel de referendum, poate fi abrogată printr-o metodă similară. Potrivit unor specialiști, o soluție ar putea fi suspendarea președintelui, urmată de transformarea Parlamentului în Adunare Constituantă, care să decidă schimbarea formei de guvernământ. Ulterior, Senatul și Camera Deputaților ar putea să se întrunească din nou, să constate vacantarea tronului, prin decesul regelui Mihai și să o proclame regină pe Margareta sau să-l proclame rege pe Nicolae, iar lucrurile ar putea intra în normalitate.

Nu vom mai avea decizii ale șefului statului care să stârnească discuții, nu se va mai întreba nimeni de ce se încearcă golirea de conținut a funcției prezidențiale, soarta mult adulatei și, în același timp, a mult contestatei șefe a DNA, nu va mai sta probabil în mâinile unui singur om, pentru că într-o monarhie constituțională, monarhul, suveranul, are atribuțiile limitate, dar se află deasupra tuturor jocurilor, dacă își respectă statutul și misiunea.
Din păcate însă, în loc să vorbim despre revenirea la monarhie, despre unirea cu Basarabia și Bucovina de Nord, despre adoptarea monedei europene, despre rolul României în UE și partida de șah care se joacă acum pe plan mondial, spațiul public este invadat de tot felul de subiecte, de genul: rămâne sau nu Kovesi la DNA, ce isprăvi a mai făcut Statul Paralel, ce afaceri a mai făcut Dragnea, ce războaie mai duce acesta cu președintele Iohannis sau ce războaie are Iohannis cu Dragnea și guvernul pe care îl controlează. Ca să nu mai vorbesc despre pățaniile Oanei Zăvoranu sau ale altor „dive” și „beizadele” ale căror nume nu îmi spune nimic.

Recomandările redacției