primar vinga În această perioadă este pe cale să se împlinească un an de la preluarea primului mandat de către unii primari – alegerile au fost pe 10 iunie dar preluarea mandatului s-a făcut până spre sfârșitul lunii – și de preluare a următorului mandat de către cei realeși. Aprecierile unora dintre ei, vizavi de perioada scursă și de eforturile acestei perioade oglindesc greutățile de care s-au lovit, mai ales cei aflați la primul mandat.
Astfel, primarul comunei Vinga, Ioan Negrei – aflat la primul mandat, ne-a spus din start că a fost un an tare greu, cu zbateri și cu multă muncă. „A fost greu din câteva considerente. În primul rând se știe că am moștenit o situație financiară grea – adică datorii mari – pe care am fost nevoit s-o gestionez rapid deoarece am fost în situația de a avea blocate conturile. Abia luna trecută am primit împrumutul de la Trezorerie, cu rambursare în cinci ani, pentru a achita complet ariratele; ceea ce am și făcut. Apoi, în tot acest timp, am făcut eforturi mari să schimb mentalitatea echipei de la Primărie, care eu consider că a fost subapreciată. Au rămas oamenii care prin eforturile lor au vrut să schimbe în bine situația, fiind convinși că se poate și că cea de acum este starea de normalitate. În al treilea rând, am fost nevoit să gestionez – atât cât se mai poate – situația fondului funciar. Am început demersuri pentru o inventariere a situației reale a pământurilor, pentru care avem termen până în septembrie. În al patrulea rând am studiat posibilitatea inițierii unor proiecte pentru fonduri europene nerambursabile pentru ca, de acum încolo să începem să ne gândim la planurile expuse în campanie“ a fost succinta radiografie a situației făcută de primar.
Tot un an greu a fost și pentru Mircea Totorean, primarul comunei Șeitin dar din alt punct de vedere. „A fost un an în care am avut multe lucruri noi de învățat, în primul rând – atât despre administrație cât și despre ce înseamnă priorități. Am venit la Primărie pentru a da viață unor obiective despre care eu și echipa mea am considerat că se impuneau dar și unor obiective pe care ni le-au solicitat alegătorii în întâlnirile din campanie. După ce am luat act de situația reală am fost nevoit să fac o reevaluare a priorităților în funcție de posibilitățile financiare ale Primăriei. Astfel, am achiziționat materialul necesar unor lucrări de reparare a drumurilor comunale, acolo unde se impune; am făcut demersuri pentru achiziția unui buldoexcavator pentru reducerea cheltuielilor la lucrări stradale curente dar am demarat și lucrările pentru realizarea unui parc cu locuri de joacă pentru copii și mobilier pentru adulții ce-i supraveghează. Tot aici va fi și un teren de sport multifuncțional cu suprafață sintetică pentru adolescenți și alți iubitori de sport. De asemenea, am creat condițiile pentru unele proiecte prin care, în perioada următoare să putem atrage fonduri europene în ca­zul deschiderii unor sesiuni de finan­țări în acest an ori în anii urmărtori“ ne-a redat foarte pe scurt câteva jaloane ale activității desfășurate în primul an de mandat primarul din Șeitin.
Primarul din Olari, Ștefan Muscă – unul dintre edilii cu mai multe mandate la activ – a fost extrem de succint în exprimare, ideea fiind că anul scurs a fost unul cu prea mari așteptări. „A fost un an de la care am fi așteptat mai mult, dar care se pare că n-a trecut de faza clarifi­cărilor. La noi în comună lucrările demarate sunt în curs de finalizare, cu fonduri proprii, firește. Chiar acum sunt în curs de asfaltare încă doi kilometri de străzi. Pentru proiecte mai mari așteptăm să vedem cum va fi situația în perioada imediat următoare“ ne spunea primarul din Olari.

Recomandările redacției