Interviu cu Pavel Ţica, primarul comunei Beliu

IMG_1727 IMG_1726 IMG_1724 IMG_1718 IMG_1728 IMG_1723 IMG_1721 IMG_1719Este evident aspectul că, încă de la intrarea într-o comună poți să-ți dai seama cât de gospodar este un primar. În urmă cu două zile am trecut din nou prin comuna Beliu, după aproape o jumătate de an (comună formată din satele: Beliu – sat reședință de comună, Benești, Bochia, Vasile Goldiș, Secaci, Tăgădău).
Pentru că au fost cetățeni care spuneau că se schimbă câte ceva în comunitate aproape de la o săptămână la alta, am ținut să discutăm cu Pavel Țica, primarul comunei, despre realizările primului semestru din 2014.
– Cum încheiați primul semestru al lui 2014, domnule primar?
– Din punctul nostru de vedere, primul semestru se încheie sub auspicii bune, la Beliu. În urmă cu două săptămâni am recepționat lucrări la două străzi pe care le-am asfaltat, în Beliu și Tăgădău. Lucrări care se înscriu în agenda de zi cu zi a primarului: nici un an fără investiții, nici un semestru fără a recepționa lucrări de interes public. Nu de mult am dat în folosință un birou de evidență publică: nu mai mergem pentru cartea de identitate prin alte părți, le facem noi. Este un lucru foarte important.
La această oră, rețeua stradală modernizată din comuna Beliu are 8 kilometri, cu perspective în perioada imediat următoare să se mai asfalteze încă trei străzi. Se vor mai asfalta: în Tăgădău două străzi, în Vasile Goldiș trei străzi. În această perioadă pregătim achiziția publică la reabilitarea DC9 Tăgădău-Bochia, pe o lungime de 4,5 km, proiect câștigat de Primăria din Beliu, la Ministerul Dezvoltării Rurale și am semnat contractul de finanțare unde există ordin de ministru pentru primele sume alocate. Va fi o satisfacție mare pentru cetățenii din Tăgădău și Secaci și, de ce să nu spun, și pentru mine.
Un alt aspect care ne preocupă – practic am și încheiat toate demersurile necesare pentru a solicita bani de la Guvernul României, mai precis de la Ministerul Dezvoltării în baza unei ordonanțe – este faptul că trebuie să finalizăm lucrările la obiectivul de investiții și reabilitare a Liceului Tehnologic din Beliu. Practic, două obiective au rămas nefinalizate: grupurile sanitare și încălzirea centrală dar sperăm că se vor realiza în perioada imediat următoare, Guvernul punându-ne la dispoziție sumele de care avem nevoie pentru a încheia această investiție. În paralel vrem să reabilităm și Căminul Cultural din Beliu, fiind un obiectiv deosebit de important pentru noi.
– Din câte am înțeles vă pregătiți și pentru o anume sărbătoare, nu-i așa?
– Da, așa este. În fiecare an, a două duminică din luna august aniversăm o mare sărbătoare a celor din Beliu: „Praznicul de pită nouă“. După o întrerupere de peste 60 de ani, în anul 1974 își reia activitatea și tradițiile. Totodată aniversăm a patruzeci și una ediție care se desfășoară în pădurea cu stejari seculari din Dumbrava, unde vom avea posibilitatea pregătirii din timp și bine-nțeles sprijin din partea Consiliului Județean, a Centrului Cultural din Arad. Aici vor concura mai multe ansambluri artistice de dansuri, cântece, atât din județul nostru cât și din județele vecine. Ne putem mândri cu echipa de fotbal pe care va trebui să o sprijinim financiar, nu numai moral.
– Câteva planuri de viitor, domnule primar?
– Toate cele pe care le-am prezentat se găsesc pe agenda de lucru a primarului și sunt lucrări prioritare. Bine-nțeles că mai sunt și altele precum Masterplanul Apă și Canal – unde suntem în etapa a doua în perioada 2014-2020. Comuna noastră va beneficia de canalizare menajeră, stații de epurare și alimentare de apă până în ultimul sat Tăgădău-Benești-Bochia și Secaci. În localitatea Beliu peste 80% sunt racordați la apă potabilă, cel mai mare consumator fiind Beliu, cu un consum de apă lunar mediu de circa 8-9 mii metri cubi.
Omul nostru, primarul nostru
Redăm câteva păreri ale unor localnici cu care am vorbit pe străzile comunei: „Este un proverb vechi ce spune că omul sfințește locul; așa este. Oricine trece prin comună își dă seama că aici e un primar gospodar. Omul acesta are un respect față de cetățean, față de omul de rând“ – spune doamna Elena Judea.
„Se implică în toate, la el în birou găsești rezolvarea; pentru el răspunsul: «nu se poate!» nu există“ – a precizat și doamna Viorica.
Localnica Bianca Riter a subliniat. „Ce-i mai important ne-a făcut domnul primar nouă: asfaltul ne-a scos din mizerie și praf. Așa să mai dea Dumnezeu primari cum avem noi la Beliu“.
„Mandatele vorbesc de un primar ce fel de persoană este. Această șosea asfaltată am aștepta-o de mult. Ce să vă spun? Este un manager de o raritate…! Tot timpul lucrează“ – a spus doamna Viorica Milean.
„…Și e și respectuos, domnule! Dumnezeu îl ajută pe primar ca să ne poată ajuta și pe noi așa cum trebuie. Ne-a scos din noroi cu străzile pe care le-a mai asfaltat“ – completează domnul Nicolae Cimo.
Ilie Oancea ne spune și el. „Am 77 de ani, întotdeauna am fost om de acțiune. Am fost să văd de pășunea pentru animale, să curățăm fântânile, că avem animale la pășune… Și vreau să vă spun că la această acțiune a venit un singur crescător de animale. În rest, nimeni nu a răspuns la această solicitare. M-am dus la primar și… m-a sprijinit cu angajații Primăriei, de am cură­țat fântânile! Unii așteaptă nu­mai după primar: să le facă pe toate. Așa nu se poate“.

Recomandările redacției