Preşedintele sârb Tomislav Nikolic şi înaltul comisar al OSCE Knut Vollebaek au căzut de acord joi asupra faptului că problemele legate de minorităţi, inclusiv cea română, nu reprezintă un obstacol în calea Serbiei spre Uniunea Europeană, transmite Tanjug.

Nikolic şi Vollebaek au discutat despre poziţia minorităţilor în Serbia în vederea integrării europene a ţării şi a stabilirii unei date pentru debutul negocierilor de aderare, iar preşedintele sârb a subliniat că poziţia minorităţilor din Serbia este reglementată în aşa fel încât este în armonie cu cele mai ridicate standarde europene şi mondiale. Abordarea statului sârb ţine cont de specificităţile fiecărei minorităţi, potrivit biroului de presă al preşedintelui.

Totuşi, există numeroase probleme, a recunoscut Nikolic, care a insistat însă că Serbia s-a angajat ca situaţiile de criză din trecut să nu se mai repete. Multe dintre problemele cu care ne-am confruntat până acum şi continuăm să ne confruntăm sunt rezolvate într-o manieră activă şi angajantă, a explicat liderul naţionalist, evocând acordarea dreptului la educaţie şi acces la mass media pentru minoritatea română, eforturi în vederea surmontării diferendelor dintre Biserica Ortodoxă Sârbă şi Biserica Macedoneană nerecunoscută, dar şi o reconciliere istorică cu minoritatea ungară.

În ceea ce priveşte media, situaţia este excelentă, ţinând cont de faptul că, prin intermediul TV Bor, membri ai minorităţii române pot viziona emisiuni în propria lor limbă, scrie Tanjug.

În fine, preşedintele sârb a recunoscut existenţa unor caracteristici specifice ale fiecărei minorităţi din Serbia, inclusiv cea a vlahilor din Valea Timocului. Serbia este conştientă de specificităţile minorităţii vlahe, a spus Nikolic, adăugând că vlahii ar trebui să îşi standardizeze limba şi că statul îi va ajuta să facă acest lucru.

La rândul său, Vollebaek a apreciat că Ministerul Educaţiei de la Belgrad este implicat activ în rezolvarea problemei educaţiei, dar consideră că relaţiile dintre Biserica Română şi cea Sârbă au nevoie de îmbunătăţiri.

 

Recomandările redacției