Problemele romilor și necesitatea implementării unei noi strategii care să răspundă necesităților acestora au fost subiecte tranșate marți, la Prefectură, în cadrul unei dezbateri regionale. Toate acestea s-au dezbătut în prezența consilierului de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, Dana Varga. Au fost prezenți reprezentanți din județele vecine, Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara.

Strategia de îmbunătățire a situției romilor este în dezbatere publică, pentru a fi găsită o altă formă de a se pune în aplicare, măsuri de integrare și spijinire. Potrivit secretarului de stat Varga, primăriile nu sprijină destul comunitățile rome și trebuie găsite soluții legislative care să îi determine să aibă soluții la necesitățile acestora.

„S-a hotărât ca noua strategie, pentru 2020 – 2025 să intre pentru prima dată într-o dezbatere publică, la nivel de regiuni, prin organizarea înâlniri cum este cea ce a fost organizată la Prefectura Arad.

În fiecare Prefectură există un expert pe problematică romilor. Dar în planul de măsuri era prevăzut ca să existe experți pentru situația romilor și la nivel de primării. Din păcate însă, pe strategia veche, pentru administrațiile locale nu a fost hotărâre de Guvern în acest sens, pentru că au luat această inițiativă ca pe o scrisoare pierdută. Ceva de genul «Nu ne interesează mai mult. Avem un expert la Prefectură și o dată la patru ani avem voturi» (n.a vechea strategie).

Pe noua strategie este prevăzută o nouă hotărâre de Guvern pentru a rezolva din nevoile comunităților de romi. Va fi o abordare prin lege, pe chestiuni administrative, adică primăriile care nu vor pune în aplicare noile măsuri vor fi trase la răspundere administrativ, printr-o cale legală.Ne gândim la amenzi. Vor trebui să răspundă în fața autorităților de ce nu pun în aplicare o hotărâre de Guvern, pentru existența unor experți la nivel de primării, pentru problemele romilor“, a spus consilierul premierului, Dana Varga.

Administrațiile, pasive la problemele romilor

Aceasta a recunoscută că mulți romi nu își declină identitatea etnică, din diverse motive. „Orium ar fi problemele lor nu au fost auzite, asta în condițiile în care, administrațiile aveau posibilitatea să se folosească de fonduri ca să susțină nevoile lor. Dacă și romi le-au dat votul acestor primari trebuie să aloce din bugetul local sau să acceseze un program național pentru ei. Prioritățile sunt locuințele, sănătatea, educația  și locurile de muncă. Există proiecte pe fonduri europene implementate pentru comunități, care au fost de succes“, a mai precizat Dana Varga.  

Dorind să explice cum administrațiile locale nu sunt atente la problemele romilor, consilierul de stat a dat exemplul copiiilor de etnie romă din Prahova, care au murit la inundații: „Dau exemplu cazul tragic al copiilor din Sângeru- Prahova, care au murit la inundații, o situație care nu-mi doresc s se mai repete. Locuiau într-o casă făcută la marginea râului. Autoritățile au mare parte de vină că tolerează construcțiile legale sau ilegale, pe locuri care ppot reprezenta un pericol“

În final, consilierul Dana Varga a mai declarat: „Nu doar romi sunt asistați social. Nu toți romi sunt impulsivi, inculți, agresivi. Să nu uităm că și romi au contribuit în timp la dezvoltarea României.Suntem singura minoritate din România care ne identificăm cu țara în care ne-am născut. Eu înainte de a fi de etnie romă sunt cetățean român!“

Recomandările redacției