ICCJDirecţia Naţională Anticorupţie a declarat, azii, recurs faţă de soluţia dată, luni, de Curtea de Apel Alba în procesul de corupţie al primarului Gheorghe Falcă.

Luni seara, magistraţii Curţii de Apel au decis să păstreze sentinţa Tribunalului Alba din data de 22 mai 2012, sentinţă prin care toţi inculpaţii din dosarul „Fabrica de Zahăr” au fost achitaţi, respingând astfel ca nefondat apelul declarat de DNA pe data de 23 mai 2012. „În această dimineaţă, DNA  a declarat recurs faţă de soluţia dată de Curtea de Apel Alba în procesul primarului Gheorghe Falcă”, a declarat Gabriela Balaban, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Biroului de Informare şi Relaţii Publice al DNA. În urma recursului formulat de DNA, cazul va fi trimis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aceasta va soluţiona dosarul „Fabrica de Zahăr”, în care edilul-şef al Aradului e  cercetat, alături de patronii firmei Elecon şi un angajat al Primăriei, din octombrie 2007 sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice, urmate de obţinerea unui avantaj patrimonial.

Îşi susţine nevinovăţia

Primarul nu a dorit să comenteze prea mult pe marginea demersului DNA. În schimb, Gheorghe Falcă a uzat, la fel ca şi în faţa instanţei care l-a achitat luni, de latura sentimentală a problemei. În cadrul unei conferinţe de presă, edilul-şef a susţinut, ieri,  că decizia Curţii de Apel Alba vine ca o nouă confirmare a nevinovăţiei sale, cu atât mai mult cu cât vestea cea bună i-a fost adusă de aniversarea fiicei sale. „Nu mă mai pot bucura. Nimeni nu îmi va da înapoi cei şase ani care au trecut de la începutul procesului, nimeni nu va putea şterge acuzaţiile venite de la vruţi şi nevruţi. Nu contează ce va urma. Oamenii răspunzători au văzut actele care îmi dovedesc nevinovăţia” , a susţinut primarul.
falca1

Tregiversările au condus la un număr-record de înfăţişări

În urmă cu cinci ani, procurorii DNA dispuneau trimiterea în judecată a primarului Gheorghe Falcă. La vremea respectivă, procurorii anticorupţie constatau că edilul-şef a primit, în luna martie 2005, un imobil mai valoros cu 111.550 de euro decât apartamentul de 90 de metri pătraţi oferit la schimb inculpaţilor Francisc Demeter şi Radu Vasil, patroni ai SC Elecon Plus SRL. Ulterior, folosindu-se de o hotărâre a Consiliului Local Municipal, Falcă ar fi înlesnit dobândirea de  către aceştia  a terenului fostei fabrici de zahăr, având o suprafaţă de 52.434 metri pătraţi, situat în zona centrală a oraşului. A doua zi după ce patronii companiei Elecon cumpărau terenul respectiv la un preţ subevaluat de 838.944 euro, acesta era revândut altei societăţi, în schimbul sumei de 2.936.304 euro.

Primarul Gheorghe Falcă, Francisc Demeter, administrator al SC Elecon Plus SRL Arad, Radu Gavril Vasil, directorul aceleiaşi firme şi Florica Popa, şefa Serviciului Administrare Patrimoniu din Primărie au fost achitaţi anul trecut de Tribunalul Alba, după  o serie de tergiversări soldate cu tot atâtea amânări, care au condus la un număr impresionant de înfăţişări în dosarul „Fabrica de Zahăr”. Din luna mai 2012, când inculpaţii au fost achitaţi de instanţele Tribunalului Alba,  până în luna octombrie a aceluiaşi an, când dosarul de corupţie a ajuns pe masa magistraţilor Curţii de Apel, procesul în care primarul Aradului este cercetat pentru fapte de corupţie a bătut pasul pe loc. Odată ce „Fabrica de Zahăr” va lua calea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în urma recursului declarat ieri de DNA, soluţia instanţei de judecată va fi una definitivă.

Recomandările redacției