porumbSituația meteo a acestui an a dat peste cap o serie de previziuni economice mai ales în domenii care depind nemijlocit de vreme cum ar fi agricultura ori turismul. Referindu-ne doar la agricultură, trebuie spus că nu toate culturile au fost… „deranjate“ de excesul de apă; dimpotrivă: cultura porumbului a fost în avantaj evident.

Într-o recentă discuție purtată cu dr. ing. Ioan Martin – director executiv al Direcției pentru Agricultură a Județului Arad, acesta ne-a prezentat câteva date cu privire la producția culturilor mari din județ, porumbul fiind una dintre ele. „Deja s-a început recoltarea porumbului pe cele 122 600 hectare de porumb cultivate în județ. La ora actuală s-a recoltat porumbul de pe circa 33 060 hectare și cu bucurie trebuie să remarcăm că avem o medie la hectar de peste 6 000 kilograme (6 tone)! Firește, avem și vârfuri de peste 10 tone la hectar, în firme din zone precum Pecica, Nădlac, Peregu, Curtici, Macea – de exemplu. Revenind însă la producția medie, trebuie spus că aceasta este cu 50% mai mare decât cea din anul trecut, care a fost de asemenea un an bun“ a sublianat interlocutorul nostru.

Despre condițiile care au dus la aceste producții bune și foarte bune, directorul Ioan Martin a ținut să precizeze că: „situația meteorologică a acestui an, cu multe ploi de la început dar mai ales în lunile iulie-august, atunci când porumbul «leagă» – cum spun bătrânii noștri, a fost, incontestabil, un foarte mare avantaj pentru cultură. Însă, trebuie precizat că marile vârfuri – de peste 10 tone la hectar – s-au obținut în fermele unde s-au aplicat la timp toate procedurile și îngrășămintele cerute de plantă și unde cultura s-a făcut și cu o sămânță de calitate bună și adaptată zonei; a contribuit, firește și calitatea deosebită a solului din respectivele zone. Dar ar mai fi de adăugat că, și așa multă câtă a fost, cantitatea de ploaie căzută în acest an nu a fost peste media multianuală a zonei. Iar ca o compensație nedorită, însă, a avut de suferit cultura de grâu, în special la momentul recoltării ei“ a încheiat specialistul de la Direcția Agricolă.

Recomandările redacției