Recoltatul grâului se apropie de final, iar producţia pentru 2013 este estimată la circa 7 – 7,2 milioane de tone, potrivit preşedintelui Organizaţiei Interprofesionale „Cereale şi Produse Derivate”(OIPA), Aurel Popescu.

„Probabil în această săptămână se va finaliza recoltatul grâului, iar din estimările pe care le avem cred că vom obţine în acest an o producţie de 7- 7,2 milioane de tone. În ceea ce priveşte calitatea recoltei de grâu din acest an, cred că două treimi din producţie va fi grâu furajer, iar o treime grâu bun pentru panificaţie. Grâul pentru panificaţie a fost recoltat înainte de începerea ploilor, iar cel furajer după ce au apărut precipitaţiile”, a declarat Aurel Popescu, preşedinte OIPA şi şeful celui mai important patronat de morărit şi panificaţie din România.

Cu toate acestea, Popescu consideră că procesatorii nu vor fi nevoiţi să apeleze la importuri pentru asigurarea consumului intern.

De asemenea, în ceea ce priveşte preţul grâului, şeful OIPA afirmă că se înregistrează în continuare o tendinţă de scădere, în prezent preţul fiind de 680 de lei pe tonă pentru grâul de panificaţie şi între 620 şi 650 de lei pe tonă pentru grâul furajer. În această perioadă, preţul grâului de panificaţie se află la cel mai scăzut nivel comparativ cu perioada similară a ultimilor trei ani.

Dacă cifrele estimate de preşedintele OIPA se vor confirma în teren, producţia de grâu din 2013 va fi mai mare decât recolta anului trecut cu aproape 50 de procente, în condiţiile în care anul trecut s-au obţinut numai 4,78 de milioane de tone de grâu.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, România a obţinut anul trecut o producţie totală de 4,93 milioane de tone de grâu, triticalele (n.r. – plante asemănătoare cu grâul) şi secară, iar numai grâul a reprezentat 4,78 milioane de tone.

Consumul intern de grâu se ridică la 3,3 milioane de tone, la care se adaugă o cantitate de sămânţă de 500.000 de tone şi un stoc de rezervă de 700.000 de tone.

În toamna anului trecut a fost însămânţată cu grâu o suprafaţă de 1,9 milioane hectare.

 

 

(AS – autor: Mariana Nica, editor: Nicoleta Gherasi)

 

Recomandările redacției