Profesorul Romeo Trifa s-a născut la 1 septembrie 1934, în satul Hunedoara-Timişană (comuna Şagu, jud. Arad) din părinţi ţărani, originari din Ţara Moţilor, colonizaţi în pusta Banatului. La vârsta de cinci ani a fost înfiat de familia învăţătorilor Florica şi Nicolae Popescu, din Olari, care i-au dat o educaţie aleasă.
A făcut școala la Olari, Sântana, dar și la Liceul „Moise Nicoară”. A continuat studiile la Şcoala pedagogică de băieţi din Timişoara, pe care a absolvit-o în 1953. Profesional, și-a continuat studiile la Facultatea de Istorie-Geografie la Timișoara și de Geografie la Universitatea din București.
Cariera de dascăl şi-a început-o ca învăţător-director la Şcoala de 4 clase de la IAS Dohangia, comuna Nădab – Criş. A mai predat la Școala Generală din Cintei (unde era şi operator la cinematograful local), la Liceul de cultură generală din Sântana (între 1962-1977, unde o perioadă a fost şi director adjunct și tot aici obţine şi gradul didactic I), fiind primul cadru didactic din cei 150. La școala generală nr. 6 Arad, Liceul Sântana Arad (a fost și director) și – până a ieșit la pensie – profesor de geografie la Colegiul Națio- nal „Vasile Goldiş” (între 1994-1999).
A fost numit inspector școlar la vârsta de 25 de ani
La numai 25 de ani (din 1 aprilie 1959) a fost avansat ca inspector şcolar, la secţia de învăţământ şi cultură a raionului Criş, unde a avut performanțe ca și coordonator. A mai ajuns o dată inspector (ales în 1990) la ISJ Arad.
Timp de 20 de ani a fost şi responsabilul cercului pedagogic al profesorilor de geografie, organizând exemplar activităţile metodice şi în special cele practice, indeplinind și activitățile de metodist la ISJ Arad, realizând inspecțiile școlare, în special cele de gradul II și I.
La 1 noiembrie 1998 a fost numit director al Departamentului Învăţământ Preuniversitar din cadrul Fundaţiei Universitare „Vasile Goldiş”, înfiinţând imediat Liceul Particular şi Şcoala Postliceală „Vasile Goldiş” Arad cu filiale la Baia Mare şi Satu-Mare.
A stabilit bune convenţii de parteneriat cu şcoli din Slovacia, Ungaria şi mai ales din Serbia, cu care a avut mai multe schimburi de experienţă (la nivel de elevi şi profesori), la Vârșeț, Belgrad, Sînmihai, Novisad, Gyula și Banska.
A înființat primul colegiu particular românesc
În anul 2012 a reuşit să înfiinţeze primul colegiu particular din România. Ca director și președinte al consiliului de administrație, a dat dovadă de un bun manager al unei instituții de educație având peste 100 de elevi.
În prezent face parte din Consiliul Director al Fundaţiei Universitare „Vasile Goldiş” şi coordonează ca director şcolile postliceale „Vasile Goldiş” din Baia Mare, Satu- Mare, Marghita, Deva și Sighetul Marma­ției. Este membru al Consiliului Director al Uniunii Naţionale pentru Dezvoltarea Învăţământului Preuniversitar Particular din România, fiind o prezenţă activă în acest forum, în care luptă pentru întărirea şi consolidarea acestei forme de învăţământ, ca o alternativă la învăţământul de stat.
Ca dascăl cu vocaţie, prof. Romeo Trifa s-a aplecat şi asupra scrisului, lăsând în urmă câteva monografii: Monografia raionului Criş (1967), Monografia comunei Sântana şi a CAP „Viaţa Nouă” Sântana și Monografia satului Hunedoara-Timişană.
Apreciat de cei din jur
Respectând o vorbă a re­gelui Ferdinand – „Nu zidurile fac o şcoală, ci spiritul care domneşte într-însa” – prof. Romeo Trifa a creat întotdeauna peste tot un climat curat și sănatos în școlile unde a lucrat, fiind recompensat, de-a lungul anilor, cu diplome şi medalii, fiind foarte apreciat de colegi și elevi.
Se spune: „Dă-i omului o funcţie şi vei vedea ce caracter are”, iar profesorul Romeo Trifa a rămas acelaşi de când a intrat în învăţământ şi până astăzi, fiind consecvent în ceea ce privește chemarea de a fi un bun dascal, având un har de a fi un educator și un exemplu pentru alții.
Acum, la încheierea a 65 de ani la catedră în învățământ, după o strălucită activitate în domeniul profesional îi urăm multă sănătate, bucurii și să beneficieze în continuare de pensia bine meritată, fiind
un bun exemplu de urmat, iar celor tineri să le împărta­șeas­că din această vastă expe­riență.
La acest ceas aniversar, noi, foștii colegi și mii de elevi, îl felicităm și-i mulțumim acestui cadru didactic, un om deosebit pe care îl are învățământul arădean.
Cu ocazia Zilei Invațătorului, vă urăm La mulți ani!
(I.P.)

Recomandările redacției