ALVARO COMISIEAula „Ștefan Cicio-Pop” din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad a găzduit, luni, 15.04.2013, festivitatea de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa d-lui prof. univ. dr. Alvaro Rocchetti, cercetător de renume internațional, profesor de lingvistică italiană şi romanică la Universitatea Sorbonne Nouvelle Paris 3 (Franța).
La prestigiosul eveniment academic au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității și Rector fondator, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci – Rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” şi preşedintele Comisiei de Analiză, conf. univ. dr. Sorin Başchir, preşedintele Senatului Universităţii, prof. univ. dr. Anca Hermenean, prorector al UVVG, conf. univ. dr. Ștefan Gencărău, Universitéd’ Aix-Marseilles (Franța), conf. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultății de Științe Umaniste, Politice și Administrative a UVVG, membri ai Senatului Universitar, invitați – cercetători de lingvistică, printre care îi amintim pe prof. univ. dr. Ion Pop, din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, prof. univ. dr. Gheorghe Doca – Universitatea București, cadre didactice, studenţi, masteranzi, doctoranzi, postdoctoranzi, absolvenţi ai UVVG-ALUMNI.
Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, Rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a subliniat că „Prof. univ. dr. Alvaro Rocchetti are o carieră strălucitoare, de peste 40 de ani, în lingvistică italiană și romanică implicându-se pe deplin atât în sarcinile pedagogice şi de cercetare, cât şi în activităţile administrative. Este actualmente Profesor emerit şi animator al grupurilor de cercetare CIRRMI (Centrul interuniversitar de cercetare pentru formarea continuă a cadrelor didactice de limba italiană) şi ScoLaR (Sistematica comparată a limbilor romanice), pe care le-a fondat în 1972, respectiv 1986. Din iunie 2012 este preşedintele AIPL (Asociaţia Internaţională de Psihomecanică a Limbajului), după ce a deţinut funcţia de vicepreşedinte al acesteia timp de 4 ani. Întreaga sa carieră este marcată de articole publicate în diverse reviste italianiste, hispaniste, româniste. Dintre operele sale menţionăm două care ilustrează angajamentul său de cercetător şi de promotor al predării limbilor: Volumul tematic al revistei „Cronici italiene”, consacrat „Proble­melor de lingvistică italiană şi romanică” (1987), şi opera didactică „Înţelegerea şi practica limbii române”, pe care a realizat-o în colaborare cu profesorul Gheorge Doca, o co-ediţie a CIRER, a Uniunii Latine şi a Editurii Academiei Române (1992)”.
În ceea ce privește colaborarea dintre prof. univ. dr. Alvaro Rocchetti cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, Rectorul Universității, a precizat: „Prof. univ. dr. Alvaro Rocchetti a încheiat un parteneriat de colaborare cu Editura „Vasile Goldiş” University Press a Universităţii noastre pentru tipărirea în comun de cărţi cu ISBN dublu, român-francez și, totodată, sprijină finanţarea tipăririi cărţilor unor autori francezi. De asemenea, prof. univ. dr. Alvaro Rocchetti este vicepreşedinte în Consiliul ştiinţific al Editurii „Vasile Goldiş” University Press și membru în Consiliul ştiinţific al revistei trimestriale „Studii de Ştiinţă şi Cultură”, editată de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, acreditată CNCS, 2012, categoria B, domeniul FILOLOGIE”, a subliniat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, Rectorul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.
Referitor la lucrarea științifică prezentată în cadrul manifestării de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa, dl. prof. univ. dr. Alvaro Rocchetti ne-a declarat: „Am prezentat mecanismele cercetării pe care o întreprind în domeniului psiholimbajului mecanicii, dar şi asupra analizei a ceea ce se petrece în creier, deci ceea ce ţine mai degrabă de medicină. Dacă se doreşte o bună cunoaştere a funcţionării creierului, medicina trebuie să se orienteze şi înspre disciplinele care au legătură cu limbajul. În rândul lingviştilor, suntem primii care dorim să stabilim legături între limbaj şi mecanismele creierului. Cercetătorii care se ocupă de problema creierului încearcă să stabilească conexiuni cu limbajul, dar ar fi foarte bine ca ei să se intereseze şi de cercetările lingviştilor. Mă refer la acei lingvişti care încearcă să urce dinspre discurs înspre limbă, nu cei care fac o descriere a limbii. În ceea ce privește lingvistica, sunt multe concluzii de tras, însă una dintre cele mai importante este aceea că limba română are o poziţie aparte în contextul limbilor romanice. De exemplu, limbile romanice occidentale au stabilit o egalitate între contrarii, în timp ce limba română a ţinut cont de diferenţe şi nu are nevoie de concordanţa timpului pentru a funcţiona. Este o specificitate a limbii române, aceea de a nu avea nevoie de concordanţa timpurilor. Una dintre surprizele cele mai puţin agreabile pentru români, în momentul în care încearcă să înveţe limba franceză, italiană, sau spaniolă este de a se confrunta cu obligativitatea concordanţei timpurilor”.
Prof. univ. dr. Alvaro Rocchetti a mulțumit și Conducerii Universității de Vest „Vasile Goldiș” pentru înalta distincție acordată: „A fost un moment extraordinar pentru mine, mai ales că, anumiţi colegi, cu care am colaborat de-a lungul timpului, au făcut un drum lung din străinătate, de la Bucureşti şi de la Cluj-Napoca până la Arad, pentru a participa la manifestarea organizată de Universitatea arădeană pentru mine. Astfel, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” a reuşit să se impună, nu numai în cadrul naţional, ci şi în străinătate, pentru că cercetătorii români de lingvistică s-au reunit, la Arad, cu cei străini”.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș” și Rector fondator, a declarat că: „Profesorul Alvaro Rocchetti de la Universitatea Sorbonne Nouvelle Paris 3 a întreprins studii comparative asupra limbilor franceză, italiană, spaniolă şi română. Și-a adus contribuţia la introducerea limbii române în curricula Universităţii Sorbonne Nouvelle Paris 3 şi a depus eforturi ca limba românistă să fie cunoscută în exprimarea şi dialectul ei corect pentru francezi. Suntem onorați că am avut ocazia să primim în rândul comunităţii noastre academice pe dl. profesor prof. univ. dr. Alvaro Rocchetti, iar studiile excelenţei sale vor fi, în mod precis, de un real folos pentru Facultăţile noastre, în special pentru Facultatea de Ştiinţe Umaniste, Politice și Administrative, dar şi pentru creşterea calitativă a Revistei noastre de Studii de Ştiinţă şi Cultură”.
Biroul de presă al UVVG

Recomandările redacției