OLYMPUS DIGITAL CAMERADupă ce directorul Mircea Potocean şi-a depus demisia la începutul săptămânii trecute, ieri a sosit rândul cadrelor didactice de la Colegiul Naţional Moise Nicoară să recurgă la un protest. Nemulţumirea lor este legată de decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad de a nu accepta o clasă de a IX-a în plus, aşa cum a cerut şcoala în planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2013-2014. „Corpul profesoral al şcolii, membrii ai celor două sindicate, dezaprobă această hotărâre şi îşi asumă dreptul de a declanşa o serie de proteste. Considerăm această decizie abuzivă care loveşte într-o unitate şcolară care s-a remarcat ca fiind unul dintre cele mai prestigioase licee din ţară. Colegiul Naţional Moise Nicoară are nevoie de judeţul Arad, iar judeţul Arad are nevoie de Colegiul Naţional Moise Nicoară“, se arată într-un comunicat de presă al profesorilor şcolii.
După forma de protest de astăzi, care a constat într-o simplă grevă japoneză, dascălii sunt decişi ca luni să efectueze o grevă de avertisment cu întreruperea activităţii pentru o oră, fiind dispuşi să recurgă chiar la grevă generală.
Teama de restructurări
„Protestul de astăzi (n.r. ieri) aparţine profesorilor, al membrilor celor două sindicate din unitatea noastră. Eu mi-am manifestat atitudinea faţă de decizia ISJ încă de săptămâna trecută, când mi-am depus demisia. Consider că avem nevoie de calitate, însă dacă nu se doreşte asta atunci eu mă dau la o parte. Eu nu i-am putut opri pe colegii mei să nu protesteze, este metoda lor de a lua atitudine faţă de ceea ce se întâmplă. Desfiinţarea unei clase presupune pierderea a 28 de elevi, ceea ce în patru ani de zile presupune pierderea a patru clase. Asta înseamnă că şapte profesori trebuie să plece în patru ani de zile din această şcoală, pentru că îşi vor pierde locurile de muncă. Eu am nevoie însă de stabilitate pentru a putea pretinde performanţă. De şase ani de zile de când sunt director nu am dat pe nimeni afară şi nici nu sunt dispus să o fac“, a declarat Mircea Potocean, directorul liceului.
Totodată, Maria Buruc, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţământ Arad, a subliniat că „dacă nu se va rezolva problema situaţia va degenera într-o grevă mai mare. În plus, vom apela la solidaritate naţională având în vedere că liceul face parte din Alianţa Colegiilor Centenare“.
În ceea ce priveşte poziţia celuilalt sindicat din învăţământul arădean, Sindicatul Democratic, liderul Dănuţ Ieneşescu a declarat că „ar trebui să lăsăm la latitudinea unităţilor de învăţământ planul de şcolarizare pe care îl pot realiza. Nu se poate cere performanţă în educaţie atât timp cât se îngrădeşte dreptul unităţilor şcolare de a găsi soluţii proprii de a realiza calitate“.
În sprijinul contestatarilor au venit şi câţiva părinţi şi bunici ai elevilor din şcoală, deşi în acest moment nimeni nu ar putea şti numele celor care vor face parte din clasa a IX-a. În acest fel, prezenţa părinţilor la protestele din şcoală nu a avut nici o justificare, admiterea în clasa a IX-a realizându-se după medii, nu doar după intenţie.
Nimeni nu îşi va pierde locul de muncă
Conducerea ISJ Arad dă asigurări că nici un profesor din cadrul Colegiului Naţional Moise Nicoară nu va intra în restrângere de activitate. „Mâine (n.r. astăzi) voi merge la Colegiul Moise Nicoară şi voi sta de vorbă cu cadrele didactice de acolo pentru a le explica motivul pentru care inspectoratul a luat decizia de a nu aproba o clasă în plus. Regret că astăzi (n.r. ieri) nu am putut fi prezent acolo, însă mă aflu la Bu­cureşti, la Ministerul Educaţiei. La stabilirea planului de şcolarizare s-a avut în vedere faptul că începând cu anul şcolar 2008-2009 până în prezent s-au pierdut zece clase de la filiera tehnologică, în timp ce la filiera teoretică s-au pierdut doar două clase. În cadrul proiectului planului de şcolarizare pentru anul şcolar 2013 -2014 s-a decis la nivel de ISJ reducerea unor clase atât de la filiera teoretică, cât şi de la filiera tehnologică, în vederea respectării echilibrului între pregă­- tirea teoretică şi tehnică. Au fost reduse astfel clase din filiera teoretică de la cinci unităţi şcolare, nu doar de la Colegiul Naţional Moise Nicoară“, ne-a declarat Claudius Mladin, inspectorul şcolar general al Judeţului Arad.
Stabilirea reţelei şcolare se face conform unei proceduri aplicabile la nivel naţional, particularizată pe nevoile la nivel regional. Propunerile unităţilor şcolare, privind planul de şcolarizare pentru anul viitor, au fost analizate, aprobate şi avizate în decursul lunii ianuarie. „Colegiul Moise Nicoară a depus o sesizare la ISJ, după avizarea planului de şcolarizare, în care ne comunicau indicatorii asumaţi în vederea derulării proiectului de reabilitare, indicatori pe care nu i-am cunoscut la momentul aprobării planului de şcolarizare. Considerând chiar şi aceşti indicatori, nu se justifică motivaţia, întrucât aceştia vizează numărul de clase şi numărul de elevi, nefăcând referire punctuală la nivelul de clase (de liceu sau de gimnaziu). Am sugerat unităţii şcolare să extindă numărul de clase la gimnaziu. Prin reducerea unei clase de liceu nu se afectează numărul de normele didactice, respectiv, nu există riscul de restrângeri de activitate“, dă asigurări Mladin.
De asemenea, conducerea ISJ susţine că reprezentanţii sindicatelor din învăţământ fac parte din Comitetului Local de Dezvoltare a Parteneriatului Social (CLDPS) şi din Consiliul de Administraţie al ISJ, în calitate de observatori. „Aceştia au fost prezenţi atât la întâlnirea CLDPS, cât şi la şedinţa CA în care s-a avizat planul de şcolarizare şi nu au avut obiecţii“, mai susţine Mladin.
Mai mult, Claudius Mladin a dat asigurări că şcoala, dacă îşi va propune, va putea beneficia fără nici un fel de probleme de şase clase de a IX-a, însă pentru anul şcolar 2014-2015.

Recomandările redacției