Nu mai mult de o sută de cadre didactice s-au adunat, în urmă cu puțin timp, pe platoul din fața Primăriei Arad pentru a protesta împotriva conducerii Ministerului Educației. Profesorii sunt nemulțumiți de modul alarmant în care conducerea ministerului produce reforme, schimbări și ordonanțe, total inutile și păguboase pentru sistemul educațional din România. „Îmi pare rău că după atâția ani pe care i-am petrecut învățând și profesând afară, întorcându-mă acasă realizez că nu se poate făuri nimic pentru cei de aici. Nu se poate realiza o strategie viabilă pentru a-i opri să mai plece. Se schimbă des legile, sistemul – o muncă inutilă în care se irosește energie, bani, timp și se pierd valori în hârțogăreală. Teoria și practica nu sunt împreună“, ne-a declarat Emanuela Goldiș-Zűfle, învățătoare pe post de suplinitor  la Liceul German, care a studiat Științele Educației în Germania.

Ne deranjează toate măsurile pripite care se iau, fără a ține cont de consultări. Pe copilul meu, care este aici cu mine, o să îl îndemn să nu rămână în România. Este trist, dureros, pentru că în țara mea nu îi întrevăd nici un viitor. Sistemul educațional este la pământ“, ne-a declarat Mihaela Bercea, profesor consilier în cadrul CJRAE Arad.

Toți miniștrii au încercat să implementeze propria reformă în educație, fără să existe o consultare reală cu cei implicați în sistemul de învățământ și fără să existe o continuitate. Legea Educației Naționale a fost modificată cu ordonanțe peste ordonanțe, de unde rezultă o instabilitate a procesului.

Atâtea schimbări câte a făcut acest ministru (Ecaterina Andronescu) nu a făcut nimeni în istoria Ministerului Educației. Și toate în detrimentul educației. Am solicitat până acum retragerea a trei ordine de ministru, iar acum pe al patrulea care cuprinde planul de școlarizare. Conform acestuia, 16 clase, din tot atâtea școli, vor fi transformate în clase profesionale. Până acum am depus șapte memorii“, ne-a informat Dănuț Ieneșescu, liderul SDI Arad.

Execuție „din pix“

Planul de școlarizare a fost aprobat cu o întârziere foarte mare, fără consultare, fără o analiză corectă și reală. „Au fost executate «din pix» transformări ale claselor de liceu în clase de profesională, fără a ține cont de mediile de intrare în liceele respective, de posibilitatea unui liceu de a avea bază materială pentru specificul învățământului profesional, de promovabilitatea la bacalaureat etc“, ne-a declarat Paul Barta, organizatorul protestului.

 

Recomandările redacției