Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES) a realizat profilul socio-profesional al alegătorilor celor trei formațiuni care au dominat alegerile europarlamentare de duminică: PNL, PSD și Alianța USR-PLUS.

Profilul votanților partidelor clasate pe primele 3 locuri la alegerile europarlamentare, potrivit IRES: votanții Alianței 2020 – USR-PLUS sunt preponderent tineri din urbanul mare; cei mai mulți votanți PNL au studii medii, cei mai mulți votanți PSD au venitul sub 1.500 de lei lunar și unul din trei votanți ai Alianței 2020 – USR-PLUS a absolvit studii superioare.

Jumătate dintre votanții Alianței 2020 – USR-PLUS sunt angajați în mediul privat, aproape 6 din 10 votanți PSD sunt pensionari, iar în rândul votanților PNL se regăsește cea mai mare proporție de persoane neocupate.

Cea mai mică proporție de persoane interesate de politică este regăsită în rândul votanților PNL, iar votanții Alianței 2020 – USR-PLUS sunt mult mai activi în mediul online.

Jumătate dintre votanții PSD au votat doar la europarlamentare, nu și la referendum. Decizia de a se prezenta la vot este luată mult mai aproape de ziua votului de către votanții PNL și PSD.

Aproape un sfert dintre votanții Alianței 2020 – USR-PLUS au fost îndemnați să participe la vot la referendum. Unul din patru votanți PSD care au votat la referendum au pus ștampila pe „Nu” pentru ambele întrebări, conform rtv.net.

Recomandările redacției