Atât numărul faptelor de violenţă domestică cât şi ordinele de protecţie emise de către autorităţi au crescut în 2018 faţă de anul precedent, arată autorităţile, ca urmare a faptului că din ce în ce mai multe victime aleg să reclame agresiunile la poliţie

10 la sută din totalul agresiunilor care au loc între membrii familiilor au fost sesizate în Capitală, reiese din datele statistice ale Inspectoratului General al Poliţiei Române, care scot în evidenţă un trend ascendent al faptelor de violenţă domestică.

Ministerul Afacerilor Interne a pus în debatere publică un proiect prin care dă posibilitatea poliţiştilor să instituie ordine de protecţie provizorii pentru o perioadă de cinci zile în cazul în care sesizează sau li se aduc la cunoştinţă fapte de violenţă domestică, cât şi modelul formularului de ordin provizoriu şi instrucţiunile prin care acesta poate fi obţinut.

În situaţia unui caz de violenţă domestică, poliţistul va urma să folosească un formular tip de evaluare a riscului în baza unei metodologii de utilizare a acestuia astfel încât, se arată în raportul proiectului, să fie stabilite criterii obiective pentru aprecierea gradului de risc asupra vieţii, integrităţii fizice ori libertăţii unei persoane, victimă a violenţei domestice, astfel încât să fie eliminat pe cât posibil subiectivismul inerent unui astfel de demers. Formularul cuprinde mai multe întrebări printre care: „Agresorul/agresoarea a încercat vreodată să vă ucidă?; În urma acestui incident aţi suferit leziuni?; Agresorul/agresoarea are probleme cu consumul de alcool?;“, iar clasificarea riscului asupra victimei are două variante, respectiv există risc iminent sau nu există risc iminent.

Pentru ca ordinul de protecţie să poată fi emis, va trebui ca întrebările din formular să conducă la concluzia că există un risc iminent, iar, pentru aceasta, persoana vătămată va trebui să răspundă cu DA la întrebările „Agresorul/agresoarea a încercat vreodată să vă ucidă?” şi „Vă este teamă de viitoare agresiuni sau violenţe asupra dumneavoastră sau a altor membrii de familie? ” sau cu DA în şase rânduri la întrebările aflate între punctele 8 şi 21 din chestionarul care cuprinde un total de 21 de întrebări.

Poliţiştii pot interveni în cazurile de violenţă domestică în baza unor sesizări venite din partea unor persoane care au participat într-un fel sau altul într-un eveniment cu violenţă sau ca urmare a sesizărilor venite din partea unor martori neimplicaţi, dar care au asistat la un episod de violenţă domestică. Totodată poliţiştii pot fi sesizaţi prin 112, în scris dar pot interveni şi sesizându-se din oficiu.

Recomandările redacției