proiect luncaUn proiect finanțat nerambursabil ar urma să fie o soluție pentru stoparea extinderii speciilor de plante invazive din Parcul Natural Lunca Mureșului.

De curând, la sediul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor a fost semnat contractul de finanţare al proiectului „Stoparea extinderii speciilior invazive de plante în Parcul Natural Lunca Mureşului – SESIL“, în valoare de un milion de Euro. Finanţarea este asigurată prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, în care ţările donatoare sunt Norvegia, Islanda şi Liechtenstein. Proiectul îşi propune să restaureze mai multe agro-ecosisteme afectate de prezenţa unor specii invazive de plante, în special amorfa (salcâmul pitic), care ocupă sute de hectare de teren agricol în aria protejată. De asemenea, va fi organizată o campanie de conştientizare a comunităţilor din preajma Parcului Natural Lunca Mureşului cu privire la efectele negative generate de extinderea speciilor invazive de plante în aria protejată şi vor fi prezentate metodele de combatere a acestora.

Partenerii Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului în implementarea acestui proiect sunt: „Universitatea Aurel Vlaicu Arad“, care va realiza o strategie de combatere a speciilor invazive de plante şi „Asociaţia Centrul de Dezvoltare Arad“, care va implementa campania de conştientizare a comunităţilor locale.

Recomandările redacției