someriMii de arădeni fără loc de muncă au ajuns în evidenţa agenţiei de şomaj. Aradul are cu mult mai mulţi şomeri decât arătau statisticile oficiale. Proiectul de evidenţiere a şomajului neînregistrat aduce mai aproape de realitate situaţia de pe piaţa arădeană a muncii. Chiar dacă numărul şomerilor scade pe perioada estivală, în mod real, rata şomajului este mai mare decât cea cunoscută oficial.

Aşa cum era de aşteptat, proiectul „Cercetarea şi prognozarea pieţei muncii din zona de vest a României. Evidenţierea şomajului neînregistrat“ dă peste cap statisticile oficiale privind rata şomajului. Proiectul nu este încă finalizat, prima etapă urmând să se termine la finalul verii, însă aproape 2.700 de persoane fără serviciu au fost înregistrate la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă până acum. Este vorba de şomeri care până la înregistrare nu s-au aflat în evidenţa agenţiei locale de şomaj ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Practic, la cei peste 6.000 de şomeri din evidenţa oficială se mai adaugă aproape 2.700, ceea ce înseamnă că numărul şomerilor este cu mult mai mare. Ţinta proiectului o constituie înregistrarea a 5.000 de persoane fără loc de muncă, care nu au mai călcat însă pragul agenţiei de şomaj. Conducerea AJOFM Arad confirmă faptul că, şomerii înregistraţi până acum pot fi adunaţi celor deja aflaţi în evidenţa instituţiei. „Până acum, în cadrul proiectului de evidenţiere a şomajului neînregistrat au fost înregistrate 2.653 de persoane care nu au mai fost până acum în evidenţa noastră. Şomerii noi înregistraţi sunt din oraşele din judeţul nostrum întrucât, proiectul a fost conceput astfel. Deci nu a fost cuprins efectiv mediul rural, de unde ar fi putut proveni multe alte persoane şomere“, a susţinut Marinel Henteş, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Arad.

Încă câteva mii de şomeri

Până acum, prin organizarea mai multor acţiuni şi burse în judeţ au fost înscrişi în evidenţă mai mult de jumătate din totalul persoanelor cuprinse în grupul ţintă al proiectului. Proiectul va continua în perioada următoare însă, conducerea AJOFM are reserve în ceea ce priveşte găsirea celorlalţi 2.400 de şomeri, în condiţiile în care, mediul rural nu este cuprins. „Până acum nu s-a ajuns în faza de cercetare a şomajului neînregistrat în Arad şi încă câteva oraşe unde se mai desfăşoară burse luna aceasta “, a mai spus Marinel Henteş, directorul AJOFM Arad.

În această perioadă, în cadrul proiectului sunt organizate burse pentru şomerii din Sebiş, în intervalul 10 – 13 iunie, Lipova, 23-26 iunie şi Arad, între 23 – 26 iunie. Proiectul „Cercetarea şi prognozarea pieţei muncii din zona de vest a României. Evidenţierea şomajului neînregistrat“ este un proiect pilot, finanţat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Parteneri în proiect sunt: Universitatea de Vest Vasile Goldiş Arad, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură a judeţului Arad, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi agenţiile de ocupare din judeţele Bihor şi Timiş.

Recomandările redacției