Conducerea Sindicatului Democratic Învățământ Arad a solicitat Prefecturii Arad o întâlnire pentru a fi prezentate nemulțumirile generate de forma actuală a proiectului legii salarizării. În urma acestei solicitări la Prefectura Arad a avut loc o discuție între conducerea sindicatului cu prefectul Cosmin Pribac, pe tema proiectului Legii Unice a Salarizării, SDI Arad repunând în discuție amendamentele FSLI, care privesc modificarea/completarea aces­- tei legi. Sesizarea anterioară depusă la Prefectură, din data de 03.05.2017, a fost transmisă de către instituția prefectului Parlamentului României, Ministerului Educației Naționale, Ministerului Muncii și Justiției Sociale pentru a se dispune la remedierea lacunelor și inadvertențelor existente în acest proiect de lege. Până în acest moment nu s-a primit răspuns nici din partea acestor instituții, nici din partea deputaților și senatorilor arădeni, cărora SDI Arad, prin partidele politice din care aceștia fac parte, le-a trimis adrese similare. ,,Constatăm că amendamentele privind legea salarizării nu au prezentat interes pentru cei care au putere decizională. Această lipsă de implicare din partea acestora denotă, din punctul nostru de vedere, nepăsare față de importanța acestei legi și față     de destinul educației. Dacă aceas­tă lege va fi adoptată și în Camera Deputaților în forma aprobată de Senat, adică fără a se lua în considerare amendamentele propuse de FSLI, legea va produce multe nemulțumiri, inechități și proteste. Precizăm că salariații din educație sunt deciși să recurgă la forme de protest dure. O primă acțiune sindicală va avea loc miercuri, 31.05.2017, între orele 12.00 – 14.00, când va fi pichetat sediul Parlamentului României de către aproximativ 200 de persoane din țară. Alte forme de protest se vor hotărâ în cadrul ședinței Colegiului Liderilor FSLI, care va avea loc săptămâna aceasta, după consultarea în prealabil a membrilor de sindicat”, ne-a declarat Dănuţ Ieneşescu, liderul SDI Arad.
Principalele solicitări ale salariaţilor din educație sunt: poziționarea mai bună a personalului din învățământ în grilele de salarizare; acordarea primei tranșe de majorare salarială de la 1 iulie 2017,  așa cum este prevăzut în Programul de Guvernare aprobat prin Hotarârea Parlamentului României nr. 1 / 2017; eliminarea anomaliilor existente în proiectul legii privind modul de stabilire a indemnizaţiilor de conducere, dar şi privind stabilirea salariilor unora dintre categoriile de personal auxiliar şi nedidactic.
Federația Sindicatelor Unite din Mediu a organizat, ieri, un protest în toată țara. Potrivit unei adrese trimise agențiilor pentru protecția mediului din teritoriu, angajații erau chemați să opreas­că lucrul între orele 11-13. „Având în vedere că în urma protestelor anterioare nu a existat nicio reacție de susținere din partea ministerelor, Guvernului și a factorilor politici privind eliminarea discriminării angajaților din Agenția Națională pentru Protecția Mediului și agențiile județene pentru protecția mediului, mai mult, nu am primit niciun răspuns la solicitările noastre, ne vedem nevoiți să declanșăm conflictul de muncă”, susține Ciprian Șoavă, președintele Federației Sindicatelor Unite din Mediu.
Miting la București
Tot ieri, între orele 11 și 15, la București, în fața Palatului Parlamentului, a avut loc un miting de împotriva prevederile proiectului legii-cadru de salarizare a personalului plătit din fonduri publice, la care au participat sindicaliștii din administrație.
„Sindicatele din administraţia publică au înaintat Parlamentului proiectul grilelor de salarizare pentru administraţia publică locală. În lipsa acestor grile, practic, administraţia locală devine un teritoriu integral politizat care, în locul profesionalizării serviciilor către populaţie, prin criterii clare și printr-o salarizare unitară în întreaga administraţie, va fi la mâna, pixul şi înteresele de moment ale celor de la putere.  Stabilirea nivelului salariilor de bază exclusiv de către aleşii locali, care nu au competenţa necesară în acest domeniu, fiind aleși politic și nu după competențe precum lucrătorii din domeniu, va duce la politizarea excesivă a funcţiei publice, la un nou val de discriminări în administraţia publică locală şi la menţinerea şi adâncirea haosului din sistem. Credem că această măsură propusă de partidul de guvernare prin legea salarizării este doar un prim pas într-un program mai amplu de subordonare politică a actului administrativ, care va fi continuată prin procesul descentralizării, realizat în principal după considerente şi interese politice şi nu de eficienţă”, sus­țin reprezentanții sindicatelor din administrație.
Adrian Cotuna
Lucian Șerban

Recomandările redacției