rosia paginaArădenii care protestează împotriva proiectului Roşia Montană au organizat, sâmbătă, o dezbatere la care au fost invitaţi parlamentarii arădeni, iar duminică, au ieşit în stradă, ca în fiecare weekend, pentru a-şi susţine cauza.
Grupul Arad pentru Roşia Montană a aşteptat la dezbatere parlamentarii din judeţ, însă şi-a făcut prezenţa doar Ion Şcheau, fost membru al PP-DD, în timp ce Constantin Traian Igaş şi-a trimis un reprezentant. Cei doi şi-au exprimat poziţia, în legătură cu proiectul de lege şi legea care urmează să fie votată în Parlament, Ion Şcheau spunând că este împotriva proiectului, iar Traian Igaş a transmis că nu va vota.
Deputatul Şcheau a spus că în acest punct, când legea a fost trimisă spre votare în Parlament, „proiectul nu va fi respins”, odată ce s-a format comisia specială de evaluare a proiectului, formată din parlamentari desemnaţi de conducerea partidelor, care „nu sunt specialişti”. „Am semnat o iniţiativă legislativă cu privire la interzicerea exploatării cu cianuri, având în vedere că Statul Ro­mân nu poate să obţină garanţii reale de a duce la bun sfârşit acest proiect, fără a risca un dezastru ecologic, precum cel de la Baia Mare. Dacă statul ar obţine garanţii, aş fi de acord, pentru că eu sunt pentru exploatarea resur­selor. Nici măcar nu e nevoie de un pro­iect de lege; nu s-a pornit exploatarea pentru că RMGC nu îndeplineşte anumite condiţii, astfel ei aşteaptă votul împotrivă pentru a putea cere penalităţi de câteva miliarde de euro. Ponta e dezinformat şi există o dezinformare şi în Parlament. Am vorbit cu parlamentari care susţin acest proiect, fiecare vede diferit acest proiect şi fie­care votează după conştiinţa sa, dar în ge­neral, nu există o bună informare. Nu sunt specialist, însă cred că trebuie făcute studii şi consultaţi specialişti şi mai ales desecretizate contracte şi informaţii, pentru a vedea dacă şi câte penalităţi ar trebui plătite de stat, în cazul respingerii legii. Cea mai bună soluţie ar fi retragerea proiectului de lege din Parlament. Dacă se va vota pentru sau împotrivă, Statul Român oricum are de pierdut. Sau să se voteze pentru, dar să se aducă modificări legii”, a spus Ion Şcheau. Rugat să reprezinte protestatarii arădeni şi să ia cuvântul în Parlament, Ion Şcheau a spus că nu va fi ascultat, însă va susţine poziţia lor în dezbateri şi comisii. În ceea ce-l priveşte pe Traian Igaş, acesta a transmis că nu va vota legea, şi a relatat despre vizita sa la Roşia Montană. „Cei de la GC au mobilizat toată Roşia Montană şi se prezintă ca şi cum au restaurat toată regiunea; ei prezintă un proiect foarte frumos cu animale, cu lacuri cu apă curată după exploatare, însă, ca grup politic, nu vom vota pentru, până când specialiştii de mediu nu vor spune că e în regulă”, a transmis Igaş.
Prim-vicepreşedintele Asociaţiei Locatarilor Arădeni (ULAL), Vasile Arion, a fost, de asemenea, prezent la dezbatere, unde şi-a exprimat poziţia faţă de proiect şi de protestatarii ieşiţi în stradă. „Clasa poli­tică trebuie să ia foarte în serios semnalele societăţii civile, care s-a mobilizat exemplar şi nu va permite desfăşurarea acestei afaceri”, a spus Arion.
Dezamăgiţi de lipsa parlamentarilor
După încheierea întâlnirii, Grupul Arad pentru Roşia Montană s-a exprimat cu privire la absenţa parlamentarilor de la dezbatere: „Ne exprimăm dezamăgirea şi indignarea pentru că, la dezbaterea publică de sâmbătă, 21 septembrie, organizată de grupul nostru – Arad pentru Roşia Montană, au participat doar deputatul Ion Şcheau şi un reprezentant de la cabinetul senatorului Traian Igaş. Putem înţelege că ceilalţi nouă parlamentari au avut pe agenda lor încărcată alte priorităţi, dar considerăm că este o lipsă totală de respect faţă de cetăţenii pe care îi reprezinţi să nu trimiţi nici măcar un membru al propriului staff (plătit tot din bani pu­blici) la o dezbatere care a avut ca temă cel mai important subiect de pe agenda publică a acestei toamne şi poate a ultimilor ani”, au spus arădenii.
Duminică, aproape 150 de arădeni au ieşit, din nou în stradă, pentru a protesta împotriva cianurilor de la Roşia Montană. Au mărşăluit pe Bulevardul Revoluţiei. La protest au participat directorul Spitalului Clinic Judeţean Arad, Teodora Olariu, preşedintele ULALA, Dorina Lupşe şi prim-vicepreşedintele ULALA, Vasile Arion. Protes­tul următor va avea loc duminică, la ora 17.00.
Claudia Gavra

Recomandările redacției