Am participat recent la un festival de literatură care se ţine de mai mulţi ani la Săvârşin, o comună din judeţul Arad. Festivalul cu pricina a luat fiinţă în memoria lui Dorel Sibii, scriitor născut şi crescut în această frumoasă comună de pe Valea Mureşului.

A fost, este un prilej deosebit, un cadru perfect pentru ca scriitorii să interacţioneze între ei într-un cadru organizat, altfel decât întâmplător, prin cafenele, pe la lansări de carte sau mai ştiu eu ce acţiuni mai mult sau mai puţin culturale sau culturnice.

Meritul principal al fiinţării acestui important festival de literatură din Vestul României revine indiscutabil poetului în grai bănăţean, Ioan Vodicean, fostul şi actualul primar al Săvârşinului. Acesta, la doar un an de la decesul lui Dorel Sibii, în anul 1999, îi propune şi îl provoacă pe Vasile Dan, redactorul şef şi creatorul Revistei Arca să se organizeze la Săvârşin un festival de literatură care să poarte numele celui dispărut. Mai apoi s-a alăturat ideii chiar Uniunea Scriitorilor din România prin filiala sa din Arad. Pe parcursul anilor festivalul a primit un sprijin real din partea Consiliului Judeţean Arad, prin Centrul Cultural Arad, festivalul fiind inclus în agenda culturală anuală a acestuia. Apoi, fiindcă localitatea Săvârşin conţine pe teritriul ei Castelul Regal, s-a implicat şi Casa Regală a României prin Fundaţia Culturală „Principesa Margareta“, fundaţie care oferă anual un premiu consistent unui scriitor consacrat, pentru întreaga sa activitate. De altfel, Fundaţia Culturală „Principesa Margareta“, preocupată nemijlocit de promovarea culturii naţionale, oferă anual un premiu şi cu prilejul Galei UNITER pentru cea mai bună piesă de teatru românească. În ultimii ani, în săptămâna Festivalului Naţional de Literatură „Dorel Sibii“, care are loc în prima sâmbătă şi duminică din fiecare lună septembrie, se organizează Tabăra de Creaţie a Tinerilor Scriitori, la care participă tineri scriitori selectaţi din întreaga ţară. Această tabără se finalizează prin editarea unei antologii lirice cu toţi participanţii la tabăra de creaţie de la Săvârşin.

Ediţia din acest an a festivalului s-a remarcat prin calitatea discuţiilor oferite de simpozioanele şi mesele rotunde tematice pe subiecte de interes actual, dar mai ales s-a remarcat prin dezvelirea bustului lui Dorel Sibii, lucrare realizată de sculptorul Mihai Păcurar. Gestul dezvelirii monumentului este cu atât mai emoţionant cu cât el a fost realizat chiar de către fondatorii festivalului, primarul Ioan Vodicean, şi el poet în grai bănăţean şi scriitorul Vasile Dan, preşedintele Filialei Arad a Uniunii Scriitorilor din România.

De un moment cu adevărat deosebit am avut parte chiar pe domeniul regal, unde scriitorului Romulus Bucur i s-a acordat premiul Fundaţiei Culturale „Principesa Margareta“ ca o recunoaştere a valorii sale în literatura română contemporană. Romulus Bucur s-a făcut cunoscut lumii literare încă de la debutul său cu volumul colectiv „Cinci“, alături de Bogdan Ghiu, Ion Bogdan Lefter, Mariana Marin şi Alexandru Muşina, autori care s-au remarcat alături de alţii ca fondatori ai curentului „optezecist“.

Aşteptăm următorul festival. Cel de anul viitor va fi şi mai reuşit!

 

Recomandările redacției