Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a inițiat o campanie de  informare la nivel național privind punctele  gastronomice locale. De menționat că aceste puncte gastronomice locale
vor comercializa produse și preparate specifice anumitor zone, urmând a avea un meniu diferit de cel al restaurantelor care va conține cel mult două ciorbe sau supe, cel mult două feluri principale și, eventual, cel mult două deserturi, toate specifice zonei în care au fost deschise. „Această  campanie  răspunde cerințelor crescute în țara noastră de or­- ganizare a unor unități de  alimentație publică de tip familial care să ofere doritorilor produse și  preparate alimentare specifice zonelor geografice ale României în codițiile  respectării unor norme și condiții de igienă, astfel încât alimentele să fie  sigure și sănătatea consumatorilor să nu aibă de suferit”, susține Viorel Agud, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad. Acesta mai susține că metodele de preparare ale meniului trebuie să fie pe cât posibil tradiționale, respectându-se condițiile de igienă. „Cei care  doresc să înființeze aceste puncte gastronomice locale trebuie să se  constituie într-o formă de organizare juridică, de tipul asociație familială, persoană fizică autorizată sau societate comercială. Prima condiție, având în  vedere că acest tipur de activitate depășește cadrul consumului privat, este  necesitatea obținerii documentului de înregistrare sanitară veterinară și  pentru siguranța alimentelor, în conformitate cu Ordinul nr. 111/2008 al ANSVSA. Acest document  se obține de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad, de unde se pot obține toate informațiile  generale despre funcționarea acestor puncte gastronomice locale”, a încheiat Agud.
(L.Ș.)

Recomandările redacției