Acum două săptămâni, un număr de 30 de profesori şi învăţători care predau limba ro­mâ­nă, unor clase de limba germană sau maghiară au ieşit în faţa se­diului ISJ Arad. Ei au fost susţinuţi de un grup de părinţi şi elevi, cu toţii contestând prevederi din Ordonanţa 9/2018. Textul ordonanţei spune că: „în învăţământul primar, la clasele cu pre­- dare în limbile minorităţilor naţionale, orele de Limba şi li­teratura română prevăzute în planurile de învăţământ sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate“. Adică de limba română. Unii dintre oamenii care au luat parte la acea manifestare spuneau: „Acum suntem consideraţi necalificaţi, deşi predăm de zeci de ani şi Limba română, iar elevii noştri chiar au rezultate bune la concursurile şi examenele naţionale. Efectele ordonanţei intră în contradicţie cu pre­da­rea integrate“. La acel moment, Anca Stoenescu, inspectorul școlar general a primit un memoriu de la dascălii nemulţumiţi şi a spus că va avea o întâlnire cu ministrul Educaţiei, căruia îi va prezenta nemulţumirile apărute. Într-adevăr o asemenea reuniune a avut loc la Sinaia. Desigur, te­mele au fost mai multe, dar și acest aspect a fost prezentat ministrului. Însă „concluziile au fost că deocamdată Ordonanța 9/2018 se aplică. Totuși, discuția nu este definitiv închisă. Poate pe viitor este posibil să se mai facă unele modificări. În orice caz acum actul ordonanța se aplică unitar în toată țara. Deci și la unitățile de învățământ de pe teritoriul județului Arad. S-au găsit soluții pentru ca orele să fie acoperite și copiii să nu aibă de suferit din punctul de vedere al actului educativ“, a punctat șefa ISJ Arad, prof. Anca Stoenescu.
Față de această situație, Dă­nuț Ienășescu, președintele Sin­dicatului Democratic din Învăță­- mânt Arad, a declarat: „Noi cei din învățământ am avut de obiectat asupra faptului că acest act normativ a fost dat fără o consultarea prealabilă, așa cum considerăm că ar fi fost normal. În plus a fost emi­să pe 23 august când toată lumea era în concediu cu aplicare de la 1 septembrie. Acum însă, fie că unora le convine, fie că altora nu, ea trebuie aplicată“.
Așadar, rămâne cum s-a stabilit. Cel puțin deocamdată. Orele de română de la clasele cu predare în limba maternă se fac de către profesori având ca specializare limba română. Însă, până la urmă cel mai important este ca elevii care sunt în asemenea situații să nu aibă de suferit și să aibă parte de o pregătire adecvată. Până la urmă copiii sunt cea mai importantă verigă din procesul educațional.

Recomandările redacției