Recunosc din capul locului că sintagma „republica procurorilor” nu îmi aparține, ci a fost lansată de către cei care au sesizat de la bun început monstruozitatea sistemului mafiot inventat de către Băsescu și Macovei, menit să le asigure controlul total asupra a tot ceea ce mișcă în țară. Beneficiind de complicitatea mahărilor Comisiei Europene, Băsescu a transformat DNA într-un comando care avea sarcina de a lichida orice om sau partid politic nesupus lui. Practic, după instalarea Laurei Codruța Kovesi la cârma DNA aceasta a devenit prima putere în stat, singura care nu putea fi controlată de nimeni. La ordinul șefului suprem, putea să decimeze orice instituție a statului, inclusiv toate palierele justiției, până la Curtea Constituțională. După trecerea în rezervă a lui Băsescu, tabăra lui din cadrul Sistemului a suferit o groaznică lovitură din partea taberei adverse, prin înlăturarea Luluței de la comanda DNA și inculparea unora dintre cei care alcătuiau „elita” acesteia. Naivii au început să spere că, după scoaterea pe tușă a Luluței și dezvăluirea groaznicelor abuzuri săvârșite la comanda ei, caracatița DNA va dispărea, încetul cu încetul. S-au înșelat amarnic, Sistemul nu voia nicidecum dispariția creaturii, ci doar schimbarea stăpânului acesteia. Teoretic, acesta ar fi Klaus Werner Iohannis, căruia Traian Băsescu, în mărinimia sa, i-a transferat-o. Practic, Iohannis este mai degrabă prizonierul ei, pentru că nici pe dedeparte nu are capacitatea lui Băsescu de a o stăpâni.
Dacă, prin absurd, Traian Băsescu ar fi avut posibilitatea unui al treilea mandat, în vecii vecilor nu ar fi permis înființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, acea SIIJ pe care Iohannis, DNA și toți cei din opoziție vor să o desființeze. În continuare se bucură de sprijinul cozilor de topor dinafara granițelor, dar se pare că acestea, sesizând pericolul la care se expun prin sprijinirea unui sistem mafiot, chiar cu prețul încălcării oricăror principii ale dreptului și chiar a unor reglementări proprii, au început să dea înapoi. Presiunile asupra României, respectiv asupra actualei guvernări, pentru desființarea SIIJ au fost imense, dar, după ce aceste avertismente și amenințări nu au fost luate în seamă, nu s-a întâmplat nimic, nu s-au prăvălit asupra României represalii groznice din partea organismelor și instituțiilor europene. Acestea nici nu aveau cum să le dicteze fără a se discredita definitiv.
Pusă în fața acestei situații, DNA a decis să tranșeze problema pe plan intern, folosindu-se de prerogativele pe care încă le are. Așa că, pur și simplu, a deschis un dosar penal în care sunt vizate tocmai cauze de la CEDO, deschise ca urmare a altor dosare instrumentate de către ea. DNA vrea să demonstreze că toți cei care se plâng la CEDO de abuzurile DNA vor fi și mai aspru pedepsiți pentru că au îndrăznit să facă acest lucru. Crezând că este o cauză ușoară, cei de la DNA au început cu Dragnea versus România, numai că s-au trezit cu o surpriză imensă, constatând că în această cauză sunt obligați să extindă ancheta, pentru că Viorel Mocanu, agentul guvernamental la CEDO, a pus la dispoziţie informaţiile solicitate, numai că majoritatea zdrobitoare a acestora făcea referire la cauza Kovesi vs România!
„Ei au luat iniţial dosarul lui Dragnea, pe urmă şi-au dat seama că au o problemă, că fiind al lui Dragnea nu e în regulă, că trebuie să extindă, să nu pară politic. Toate lucrurile acestea s-au întâmplat când eu trebuia să fac concluziile în dosarul Kovesi. Coincidenţă stra­- nie. Problema e că eu concluziile în dosarul Dragnea le-am trimis în 11 martie, iar ei au venit şi mi-au cerut documente pe această temă tocmai în 4 iunie. Ulterior mi-au cerut mai multe dosare. Ei nu vor să ţină cont şi nici nu cunosc regulamentul, pentru că mi-au cerut documente pe care le-a mai dat. De asta zic că totul e şicanatoriu. Nu
mi-au spus nimic oficial, am vorbit cu ei la telefon, le-am zis că merg acolo ca
să-i lămuresc, să înţeleagă cum e procedura la noi“, a declarat Viorel Mocanu. Speriați de ce s-ar putea întâmpla, cei de la DNA l-au tracasat în repetate rânduri pe Mocanu, avertizându-l să aibă grijă ce vorbește, pentru că altfel s-ar putea să nu se știe. Când colo, ce să vezi, Mocanu nu s-a speriat, ci a depus o sesizare la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție, aceea pe care Iohannis și ai lui se chinuie să o desființeze! „Mi s-a transmis că de ce mi-am permis să le fac plângere la SIIJ, că trebuia să aştept să văd ce soluţie dau ei şi după aia dacă am ceva să mă plâng”, a declarat Viorel Mocanu. Peste câteva zile, pe 7 august, expiră mandatul lui Mocanu, sunt curios dacă succesorul său – pentru că sunt aproape sigur că nu va primi un nou mandat – va continua pe aceeași linie sau va face ceea ce trebuie. Dar, mai ales, sunt curios dacă SIIJ, pe baza declarațiilor lui Mocanu, va continua ancheta sau o va lăsa baltă.

Recomandările redacției