foto 1 foto 2 foto4 foto3Legi care apără urbanismul, estetica și aspectul fațadelor, au existat de mulți ani, iar apariția caselor restaurate, luminoase ca niște bijuterii, nu cred să fi fost impulsionate de legi, nici chiar de „Legea fața­delor”. Proprietarii au ajuns singuri la con­- cluzia că aspectul locuinței, confortul, le subliniază personalitatea și le satisfac aspirațiile. Dar mai este un aspect important, motorul transformării, este nivelul de trai; posibilitățile financiare la care s-a ajuns în orașul nostru. Urbanismul în Arad a înregis­trat un maxim până la terminarea celui de al Doilea Război Mondial, după care a urmat declinul și neoclasicismul comunist, blo­cu­rile. A continuat cu demolări de amploare cuprinzând grupuri de case până la car­tiere întregi. Atât ne-a afectat mania demo­lă­ri­lor, perfecționată astăzi, ce ține loc de grijă și întreținerea caselor, a monumentelor istorice. Avem destule exemple în Arad, din ne­fericire, monumente ce stau să se dărâme.
În fine, salutăm noua atitudine apă­rută pe nesimțite, restaurarea imobilelor, iar inițiativa propusă de PRO URBE de a le premia pe cele mai frumoase a devenit necesitate. Proprietarii au pornit o campanie, o competiție,  în care trebuie felicitați cei merituoși. Ca suport informațional, continuăm să prezentăm noutățile.
Pe B-dul Gen. Praporgescu au apărut trei case cu fațadele strălucitoare, ordonate, să le numesc restaurate, și care s-au realizat din dorința proprietarilor de a se –  alinia cu vecinul -. Cei ce se plimbă pe Fa­leză, se opresc să le admire. Merită toată considerația.
Priviți o casă pe str. Vârful cu Dor, în Piața Reconcilierii. Poarta, ornamentele, fierul de la etajul I, acoperișul, tot aspectul ei, poate alimenta orgoliile vecinilor să o întreacă. Poate constitui un exemplu molipsitor.
Fraților, remarcați că a venit vremea arhitecților, asaltați de comenzi, o caracteristică a vremurilor întrate în normalitate. O perioadă când se construiește .
Pe str. Vasile Goldiș, imediat lângă Piața Catedralei, un edificiu  P+2, până nu demult o rușine a străzii, jerpelit, scorojit, cu toate ornamentele, devenite, pericol public. A fost restaurată. Restaurată de nota 10! O fațadă „nefericită” din cauza lipsei de perspectivă. Strada îngustă nu permite să cuprinzi fațada dintr-o privire. Să vezi și să o admiri, te oprești și ridici privirea. La fel ca la Palatul Bohus, fațadă monumentală  pe o stradă îngustă. Sunt nevoit să prezint și o fotografie cu detalii.
Închei semnalând faptul că în domeniul urbanismului, în Arad se petrece ceva, ceva încântător, ce ne dă speranțe.
Bujor Buda

Recomandările redacției