Record de împrumuturi la CARP: peste 1,7 milioane de lei sub formă de ajutoare rambursabile

0
125

Număr record de împrumuturi la CARP Arad în 2019. De la începutul anului și până în prezent, vârstnicii au luat împrumuturi de peste 1,7 milioane de lei, de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Arad. Sute de persoane s-au împrumutat pentru a face față cheltuielilor de iarnă.

Un număr de 451 de persoane de vârstnici au cerut împrumuturi de la CARP, în doar două luni de zile – ianuarie și februarie. Numărul împrumuturilor în sistem de ajutor reciproc s-a triplat faţă de alte perioade din an, astfel că, conducerea CARP a onorat un număr record de cereri pe final de 2018 – 2019.

Sute de vârstnici au călcat pragul Casei Judeţene de Ajutor Reciproc (CARP) a Pensionarilor în ultima perioadă, nu doar pentru împrumuturi, ci și pentru ajutoare sociale.

„În doar două luni de zile am acordat 20 de ajutoare nerambursabile pentru pensionari cu pensii mici.  De asemenea am acordat sprijin financiar pentru 46 de cazuri în care au fost necesare diferite intervenții medicale. Pentru lucrări de protezare am acordat aproape 4.300 de lei. Aceste ajutoare s-au acordat pentru lucrări de protezare, pentru ochelari, pentru lucrări dentare. Am mai alocat și câteva ajutoare pentru tratamente și analize medicale“, a spus Lidia Dan, preşedintele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Arad.

Împrumutul mediu – 3.600 de lei

Presaţi de facturile la utilităţi, bolnavi sau sărăciţi în urma unor cheltuieli neprevăzute, vârstnicii arădeni preferă să facă împrumuturi într-un sistem care se pliază nevoilor lor, un sistem diferit de cel bancar. Vârstnicii şi-au luat măsuri de precauţie pentru perioada de iarnă, astfel că, CARP a primit o avalanşă de cereri încă din  lunile octombrie şi noiembrie. Cum cheltuielile la utilități, în special cele pentru încălzire au fost mari în prima parte a anului, aceasta a fost perioada cu împrumuturi record.

„În lunile ianuarie şi februarie din 2019 am primit un număr foarte mare de solicitări faţă de alte luni ale anului. În total am acordat împrumuturi de 1,7 milioane de lei. Media împrumutului solicitat de pensionari a crescut foarte mult. Dacă anul trecut în iarnă, împrumutul mediu era de 2.500 de lei, anul acesta a ajuns la 3.600 de lei. Cel mai mare împrumut solicitat a fost de 18.000 de lei și cam aceasta este și suma maximă pe care o acordăm împrumut. Nu dăm mai mult de 20.000 de lei“, a mai spus Lidia Dan.

Banii se dau repede

Sistemul de într-ajutorare reciprocă este de multe ori o unică soluţie pentru vârstnicii cu pensii mici. Arădeni preferă să cotizeze lunar la CARP cu sume modice, pentru ca la nevoie să poată cere împrumuturi rapide. Cotizația obligatorie pentru împrumuturi este de 1 la sută din pensie, la care se mai aduagă trei lei. De la această sumă în sus, vârstnicii pot cotiza mai mult dacă doresc. „Nu îi limităm, dar nici nu vrem să facă depozite la noi, pentru că nu suntem bancă. Sunt împrumuturi fără girant, care se acordă în maxim jumătate de oră. Dobânda este cuprinsă între 10 și 12 la sută“, a conchis Lidia Dan.

Cei mai mulți vârstnici sunt buni platnici și nu rămân datori la CARP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.