Referendumul privind revizuirea Constituției a avut o prezență covârșitor de slabă, având în vedere tot tantamul ce s-a desfășurat pe internet. Dacă era să ne luăm după cifrele utilizatorilor cibernetici, sigur se adunau peste 30% de alegători români, dar prezența efectivă la urne a lăsat de dorit. Mai puțin de patru milioane de cetățeni cu drep de vot de pe teritoriul românesc sau din diaspora s-au deplasat la centrele de vot, lucru ce a dus la un eșec total al referendumului.
Aradul a avut o prezență la vot de puțin peste 80 de mii de persoane, dintre care mai bine de 90% au votat pentru modificarea Constituției. Ieri, am stat de vorbă cu mai mulți arădeni care și-au exprimat opinia în legătură cu acest eveniment. Am pus doar două întrebări, întrebându-i pe cei intervievați dacă au votat la acest referendum și de ce.
„Da”, pentru că așa trebuie vs absenteism
Răspunsurile nu ne-au surprins, având în vedere conștiința românească. Din persoanele intervievate, toți cei care au răspuns afirmativ la prima întrebare, adică cei care au votat, au votat „Da” pentru că așa trebuie, pentru că așa e normal. Iată câteva păreri ale arădenilor:
„Nu am fost la vot. Nu mi s-a părut important. Cred că puteau folosi banii în alt scop, nu să îi irosească pe acest referendum.” – Mariana, 21 de ani.
„Nu am fost la referendum. Nu am avut nici un interes, nu am fost bine informată despre acest referendum, cum a fost sau ce a fost. Eu în general nu mă duc la vot.” – Bianca, 27 de ani.
„Da, am fost la vot. Familia m-a determinat să merg, ceea ce înseamnă familia. Familia trebuie să fie între un bărbat și o femeie.” – Daniela, 39 de ani.
„Da, am fost la referendum. Convingerile mele profunde pentru valorile creștine m-au determinat să merg la vot.” – Ionatan, 65 de ani.
„Da, am fost. Tot timpul mă duc la vot, e de datoria fiecăruia să meargă la vot.” – Elena, 57 de ani.
„Da, am fost. M-a determinat faptul că nu vreau să ne conducă homosexualii și lesbienele. Cred că poporul aces­ta și-a pierdut mințile. Atâta lume să nu vină la vot. Hai să zic că poate nu o venit tineretul că poate ei nu își dau sea­ma care îi treaba, dar nici oamenii în vârstă nu o venit. Foarte slabă prezența la vot” – Ionel, 70 de ani.
„Nu am fost. Nu mi-a stat gândul la așa ceva.” – Cristi, 41 de ani.
„Da, am participat. Bunicii mei sunt căsătoriți de peste 50 de ani, iar părinții mei de 35, iar eu sunt căsătorită de 12 ani. Așa am fost crescută, cu aceste valori fundamentale că un bărbat și o femeie se căsătoresc și după întemeiează o familie. E păcat că se vrea alt­ceva.” – Mirela, 33 de ani.
„Nu am fost. Nu cred că se schimbă ceva, nici dacă merg, nici dacă nu.” – Maria, 31 de ani.
„Da, am fost. Cred că fiecare dintre noi trebuie să mear­gă la vot, e de datoria noastră să încercăm să schimbăm ceva. Degeaba batem din gură și zicem că ce rău este la noi, dar uite, când trebuie să luăm o decizie, nu o facem. Cei care nu se implică și doar aruncă injurii își merită soarta. Din păcate, România e la fel pentru toți, nu doar pentru cei ce nu o respectă. Și da, am votat pentru căsătoria între un bărbat și o femeie. Nu am nimic cu persoanele gay, dar, având în vedere că persoanele de același sex nu pot avea copii, atunci nu cred că formează o familie. Peste tot în lume se legalizează căsătoria între persoanele de același sex, ba mai mult, se promovează acest lucru, chiar dacă nu este normal. Dacă Dumnezeu vroia ca bărbații să fie cu bărbați sau femeile cu femei, făcea în așa fel încât ei să poată avea copii împreună, pentru că până la urmă, asta e esența vieții pe pământ. Te naști, crești, te căsătorești și faci copii pentru ca sămânța omului să meargă mai departe. Poate că nu se pot schimba cei care sunt pe invers, dar nu pot să ne ceară să le spunem că sunt la fel ca noi.” – Cristina, 22 de ani.
Din toate persoanele intervievate, nici unul care a răspuns afirmativ la prima întrebare nu a votat împotriva schimbătii Constituției, ceea ce ne spune că arădenii cred în căsătoria între un bărbat și o femeie, și nu doar între doi soți. Tinerii în general nu au fost la vot, lucru știut deja. Chiar dacă pe internet se share-uiesc o grămadă de păreri foarte bine argumentate, nu mulți dintre aceștia au transpus această ardoare și în viața reală, lucru care este trist, dar care nu pare a se schimba prea curând.
Rămâne de văzut dacă la alegerile următoare prezența la vot va crește. Un lucru e cert însă – Facebook-ul va fi plin de propagandă eșuată.

Recomandările redacției