În perioada 9-16 septembrie au avut loc, în zona Săvârşinului şi Aradului, multiple activitati literar-artistice, cunoscute îndeobşte sub genericul Festivalul Naţional de Literatură „Dorel Sibii“ – Săvârşin, care a ajuns, în mod neîntrerupt, la cea de-a XIX-a ediţie, de data aceasta în mod atipic faţă de tiparul obişnuit al ediţiilor anterioare.
I – Festivalul propriu-zis a început în 9 şi 1O septembrie, la Săvârşin, în locaţiile ediţiilor ultime, sub un generos cer de toamnă ardeleană, în prezenţa scriitorilor consacraţi din vestul ţării, Arad, Bihor, Timiş, dar şi Cluj şi Hunedoara, Voivodina, în incinta generoasă a Castelului Regal şi împrejurimi.
De data aceasta prima zi nu a mai fost una de dezbateri literar-cultural-filosofice pe o tema dată, ci una inedită şi surprinzătoare, cei prezenţi au fost invitaţi de gazda tradiţională ca moderator, scriitorul Vasile Dan, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Arad, şi redactorul şef al revistei de cultură ARCA, pe rând, într-o ordine aleatorie să citească din creaţiile proprii. E drept, a durat cam mult, căci au fost peste 35, dar a meritat, am auzit o gamă variată de atitudini literare, acompaniate la o groază de instrumente muzicale de prietenul nostru de nădejde, Michi, de la Hunedoara.
După o scurtă plimbare în parcul dendrologic aparţinând de castel ne-am urcat la locul obişnuit de ani de zile, adică de la toate ediţiile anterioare, în splendida poiană amenajată în mijlocul pădurii, La moşu’ Miu, a pictorului local Adrian Craiu, situată la o altitudine suficientă pentru o belvedere splendidă, spre aval, a Văii Mureşului, ei, de-abia acum au început, neoficial, dezbaterile inteligente pe diferite teme, artistice sau nu, evocări şi amintiri, a celor prezenţi, sub acompaniamentul aceluiaşi Michi alias Nicolae Szekely, care i-a provocat pe poetul Arcadie de la Făget să scoată acordeonul din maşină, cât si pe directorul Casei de Cultura Săvârsin, Nică Pavel, care venise cu chitara la vedere. Când n-au cântat ei, am cântat noi… Gazdele, Primăria Săvârşin, în frunte cu primarul Ioan Vodicean, care ne-a demonstrat, în vale, că poate ştie la fel de bine să scrie şi poezie clasică, nu numai în grai, ţuica a fost excelentă, la fel ca şi tocăniţa de la ceaun. Noaptea a fost mistuită de un splendid foc de tabără.
A doua zi, după un aperitiv servit la resataurantul lui Fane, ne-am deplasat, din păcate pentru ultima oară, căci se vor aduce automobilele, la castel, în interiorul Garajului Regal destinat unui muzeu permanent, cu automobilele de epocă, pe care le vom putea admira în viitorul apropiat, pe viu. Aici s-au decernat premiile ediţiei a XIX-a, astfel:
Poezie: Constantin Butunoi (Arad) şi Nicolae Szekely (Hunedoara, nu altul decat Michi-omul orchestră de sâmbătă);
Proză: Andrei Mocuţa şi Ionel Costin, ambii din Arad;
Premiul special pentru fidelitate faţă de acest festival: Adrian Craiu – Săvârşin;
Premiul cel mare, oferit de 12 ani încoace prin Fundaţia „Principesa Margareta“, însa în nume propriu de Princepesa Margareta, ai căror câştigatori au mai fost, printre altii, Adrian Popescu, Ion Mureşan, Daniel Vighi, Şerban Foarţă, Vasile Dan, Horia Medeleanu sau Ioan Moldovan, i-a revenit în acest an poetului oră­- dean Traian Ştef, redactorul şef al prestigioasei reviste Familia, reprezentantul Casei Regale oferindu-i şi un plic consistent.
După masa festivă servită la acelaşi restaurant ne-am împrăş­tiat cu un regret nemărturisit, dar visând deja la a XX-a ediţie, omagială, dirijaţi de roza vânturile în toate direcţiile.
II – Tabăra de Creaţie a Tinerilor Scriitori din România (şi nu numai), ajunsă la ediţia a XI-a, anul acesta a fost „ruptă“ de festivalul în sânul căruia a fost gândită, ca o rampă de lansare spre viitor a tinerilor talentaţi în ale scrisului, dar şi de a învăţa din experienţa celor consacraţi, par­curgându-şi menirea proprie pe perioada 11-16 septembrie 2017 pe teritoriul judetului Arad, nu numai a Săvârşinului.
Au participat 14 tineri din toata România, dar şi din Basarabia.
Majoritatea timpului l-au petrecut într-un splendid decor natural în satul Căprioara, de dincolo de Mureş, aparţinând de comuna Săvârşin, la Pensiunea Patrimara.
Programul a fost foarte liber, gândit de „managerul“ tradiţional, Sorin Despot (Soso) din Bucureşti, ca nişte jocuri, botezate PSIHOLOG, constând din schimburi de idei, proiecte, ambiţii pentru viitor, dar şi creaţii efective în lăuntrul intim al fiecărui creator.
Binenţeles, n-au fost ocolite drumeţiile în natură, dar şi o coborâre crepusculară la barul din sat.
Ca o noutate, anul acesta, ca organizator, în afară de cei clasici: Consiliul Judeţean Arad prin Centrul Cultural Judetean Arad şi Primăria Săvârşin s-a numărat şi Primăria Municipiului Arad (bravo lor !). Drept urmare, joi, a fost ziua când au fost transportaţi în municipiul Arad, pe care l-au vizitat şi admirat. După-masă, într-o locaţie noncorfomistă, Clubul Joe’s din spatele Teatrului Clasic „Ioan Slavici“, ca într-un cenaclu autentic, a avut loc lectura tinerilor creatori din tabară, dar şi a doi invitaţi de onoare, poeţii Ioan Matiuţ şi Ioan Vodicean.
S-a citit poezie sau proză, sau ce o fi fost, cu gust evident de avangardă, pe mine personal nu m-a şocat nici limbajul direct (dacă Academia Română a autorizat ca ochii noştri să poată vedea scrisă sau tipărită biata limbă română ceea ce urechile noastre aud, noi nu avem dreptul de a crede ca unele sunt cuvinte vulgare sau triviale…), eu fiind obişnuit cu cenaclurile literare din liceu din spaţiul municipiului Arad şi continuând la facultate la Braşov şi iarăşi Arad, după aceea,
m-a şocat faptul că se citeşte textul de pe tabletă sau telefonul mobil şi cu ţigara în gură!… Nu contest valoarea celor citite, le vom vedea şi avea vreme să le judecăm în albumul consacrat, ca şi la celelalte ediţii, acestei ediţii XI.
S-a revenit seara la Căprioara, iar vineri după-masa s-a făcut mutarea la Hotelul Universităţii „Vasile Goldiş“ din Săvârşin, seara fiind una memorabilă, sus, în deal La moşu’ Miu, cu ospitalitatea specifică Primăriei Săvârşin cu răchie, tocăniţă la ceaun şi foc de tabără.
Sâmbătă a fost ultima zi, cu decernarea premiilor ediţiei, pe terasa restaurantului:
Premiul I: Raluca Ialomiţeanu – Bucureşti;
Premiul II: Victor Ţvetov – Chişinău, Republica Moldova;
Cătălina Suditu – Iaşi;
Andreea Chiper – Tulcea;
Premiul III: nu s-a acordat;
În final, l-am rugat pe organizatorul Sorin Despot-Soso să-mi mărturisească despre proiecte de viitor.
Mai precis, formarea de grupe de tineri scriitori pe trei modele. Vi le prezint succint:
1. Cel liber, ca la Săvârşin;
2. Bazat pe mentorat;
3. Ateliere de scrieri creative;
Incitant, nu? Baftă!
Traian Tencalec

Recomandările redacției